PANEL RASPRAVA

Svjetski priznati stručnjaci iz područja DeFi-a na BlockSplit konferenciji

Decentralizirane financije, ili "DeFi", trend je u kriptovalutama koji je prvi put počeo dobivati ​​na snazi ​​2020. godine

BlockSplit konferencija/ ilustracija

 BlockSplit

U sklopu BlockSplit konferencije u utorak 24. svibnja 2022. u Hrvatskom domu u Splitu će se u istoj prostoriji okupiti svjetski priznati stručnjaci iz područja DeFi-a, najavljuju organizatori iz hrvatske krovne udruge za blockchain i kriptovalute – UBIK.

Na panel raspravi sudjelovat će Zaki Manian, suosnivač Sommelier-a i Iqulusion-a, Gaspard Peduzzi, izvršni direktor APWine, Valentin Mihov, suosnivač Daedalus-a, Tesseract Fi i Finexify-a, i Faute Altman, koja je osnovala Faute Ventures.

Pojašnjavaju kako su decentralizirane financije, ili "DeFi" kako se obično naziva, trend u kriptovalutama koji je prvi put počeo dobivati ​​na snazi ​​2020. godine. Zovu ga "Divlji zapad" kripta. DeFi obećava repliciranje tradicionalnog financijskog sustava na otvoren, decentraliziran i autonoman način, kroz aplikacije izgrađene uglavnom na Ethereum blockchain mreži. Ukupna vrijednost kripto imovine zaključane u DeFi aplikacijama 22. svibnja 2022. iznosila je 109,71 milijardi USD.

"I sami smo svjesni o kakvim se iznosima radi, a o svemu tome će nam na panel raspravi u sklopu BlockSplit konferencije ispričati Zaki Manian, poduzetnik i savjetnik za blockchain tehnologiju", poručuju organizatori.

Zaki Manian karijeru je započeo 2005. u ReaMetrixu. Godine 2014. osnovao je SKUChain s misijom unošenja kriptografskog povjerenja u opskrbni lanac. Od 2018. je direktor Tendermint Labsa i glavni suosnivač Iqlusiona i Sommelier Protocol-a.

Zajedno s njim na panel raspravi će sudjelovati i Gaspard Peduzzi, osnivač ApWine-a. Studirao je informatiku na Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju. Bio je uključen u istraživačke projekte usmjerene na blockchain tehnologije i kriptovalute te je oko tih tema izgradio studentske zajednice. Tu su još Valentin Mihov koji je specijaliziran za Yield farming - praksu ulaganja ili posudbe kripto imovine kako bi se generirali visoki povrati ili nagrade u obliku dodatne kriptovalute. Faute Altman je blockchain i kripto savjetnica, a ujedno i osnivačica Faute Ventures, najavljuju organizatori BlockSplit konferencije koja se nakon dvije godine pauze vraća u grad pod Marjanom u svom trećem izdanju.

Dodajmo kako Europska unija radi na donošenju novih propisa kako bi se bolje iskoristile mogućnosti kriptovaluta i ograničili rizici. Riječ je o Uredbi o tržištima kriptoimovine (MiCA). Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta zastupnici su pregledali i izmijenili prijedlog Komisije i u ožujku 2022. odlučili započeti pregovore o konačnoj verziji ovih pravila s državama članicama EU-a u Vijeću.

Kako bi se potaknuo razvoj i korištenje ovih tehnologija, nova pravila imaju za cilj pružiti pravnu sigurnost, podržati inovacije, zaštititi potrošače i ulagače te osigurati financijsku stabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:06