PRIJAVE PODUZEĆA

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo pokrenula program globalne nagrade

Mala i srednja poduzeća čine veliki udio u gospodarstvima, te su ključni izvor inovacija i kreativnosti

Ilustracija

 François Walschaerts/Afp/Profimedia

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo prvi je puta pokrenula program globalne nagrade za MSP-ove u 2022. godini.

Novi program usmjeren je na iznimna mala i srednja poduzeća, kao i pojedince koji koriste intelektualno vlasništvo kako bi ostvarili pozitivan učinak na domaćem i međunarodnom planu.

Prema definiciji Svjetske banke, mala i srednja poduzeća (MSP) su tvrtke koje imaju do 300 zaposlenika i godišnji prihod ne veći od 15 milijuna američkih dolara.

Mala i srednja poduzeća čine veliki udio u gospodarstvima, bilo u razvijenim ili manje razvijenim zemljama, te su ključni izvor inovacija i kreativnosti u svim sektorima, tržištima i aspektima života.

Intelektualno vlasništvo označava skup isključivih prava dodijeljenih intelektualnom stvaralaštvu i mogu se podijeliti na industrijsko vlasništvo (žigovi, patenti, izumi, industrijski dizajn, oznake zemljopisnog podrijetla) i autorska prava (umjetnička i književna djela).

Europski parlament je u studenom podržao europski akcijski plan za intelektualno vlasništvo za oporavak i otpornost EU-a. Europarlamentarci su usvojili izvješće kojim su pozvali Komisiju da nastavi pomagati europskim poduzećima u inovacijama i razvoju ključnih tehnologija te da ojača podržavanje MSP-ove savjetima, financiranjem i sustavima prilagođenim korisnicima.

Dobitnici nagrade Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo osvojit će sponzorski program za olakšavanje pristupa financiranju i mogućnostima partnerstva, personalizirani mentorski program za komercijalizaciju intelektualnog vlasništva te međunarodno priznanje, promociju i vidljivost.

Ovogodišnji nagradni program otvoren je samo za MSP-ove, ali idućih godina planira se i za druge skupine poput poduzetnica i mladih.

Zainteresirana poduzeća se na natječaj mogu izravno prijaviti do 14. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:38