PRIZNANJE EUROPLJANA

Svečanost u Parlamentu: ‘Quo Vadis, Aida?‘ dobitnik filmske nagrade publike LUX za 2022.

Ovaj film je snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice, kazala je Roberta Metsola, predsjednica Parlamenta

Svečana dodjela nagrade Lux

 Alain Rolland/European Union 2022 - Source: EP

Predsjednica Roberta Metsola dodijelila je ovogodišnju europsku nagradu publike LUX filmu "Quo vadis Aida?" bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, tijekom svečanosti u srijedu, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

­"Ovaj film je snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svjedočile strašnim ubojstvima više od 8 tisuća najmilijih. Ovakva užasna zlodjela i zločini protiv čovječnosti nikada se ne smiju zaboraviti", rekla je predsjednica Metsola na svečanosti dodjele u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbougu.

"Nagrada publike LUX gradi mostove između našeg političkog rada i kreativnog stvaralaštva filmaša u Europi. LUX filmovi umjetnošću pronose osjećaj borbe za građanska prava, ljudska prava, pravdu, demokraciju i slobodu", kazala je predsjednica Metsola.

Prihvaćajući nagradu, redateljica Jasmila Žbanić je rekla: „Kada sam pripremala film o genocidu u Srebrenici, mislila sam da je rat u Bosni, u Hrvatskoj, u našoj regiji, posljednji rat u Europi. Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Europljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi.“

image

Nagrada Lux

Alain Rolland/European Union 2022 - Source: EP

Zastupnicima se, kako javljaju iz Parlamenta, obratila i počasna gošća Munira Subašić, predsjednica udruge „Majke Srebrenice“, koja je preživjela genocid u Srebrenici.

„U Ukrajini majke plaču i traže kosti svojih sinova. Preklinjem vas da zaustavite rat u Ukrajini kako bi što manje majki na svijetu prolazilo kroz patnju.“

U užem izboru za nagradu bili su i filmovi „Bijeg“ danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena te „Konačna sloboda“ austrijskog redatelja Sebastiana Meisea.

Pobjednički film izabran je glasanjem europske publike i zastupnika u Europskom parlamentu, pri čemu je svaka od te dvije skupine nosila 50 % ocjene. Publika je mogla glasati do 25. svibnja, a zastupnici u Europskom parlamentu glasali su do 7. lipnja.

“Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić realiziran je u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Norveške, Njemačke Rumunjske i Turske. Aida je prevoditeljica mirovnih snaga UN-a u ljeto 1995. godine u Srebrenici. Njezina je obitelj među tisućama civila koji traže utočište u kampu UN-a. Aida zna kakva ih strašna sudbina čeka, ali može li nešto promijeniti?

Od 2020. godine, europsku nagradu publike LUX zajedno dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija. Zahvaljujući ovoj nagradi Parlament od 2007. podržava distribuciju europskih filmova te prijevode na 24 jezika EU-a. Partneri Nagrade LUX su i Europska komisija i mreža Europa Cinemas, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:59