SURADNJA

Sve što Centru umjetne inteligencije Lipik treba u Zagrebu, dat će mu inkubator BIRD

U AI centru Lipik trenutno postoji 15 startupa koji zapošljavaju više od 40 ljudi

Zajednicka fotografija suradnika

 Marko Todorov/Cropix

Zagrebački BIRD Inkubator i Centar umjetne inteligencije Lipik surađivat će u dvogodišnjem školovanju za pokretanje AI startupova.

Pri potpisivanju ugovora o suradnji, u BIRD-u su otkrili da projekt kreće u "idućim tjednima", a konačni cilj je da to postane nacionalni projekt.

"Ideja suradnje je da sve što AI Centru Lipik treba u Zagrebu, od prostora do organizacije bilo kakvih događanja i drugog, BIRD će im dati. Na raspolaganju im je i naša mreža od 80-ak mentora u području umjetne inteligencije, oko 20 investitora, većinom fondova iz različitih zemalja, kao i mogućnosti suradnje kod zajedničkih prijava za EU fondove”, izjavio je Dražen Oreščanin, osnivač BIRD inkubatora za AI i predsjednik uprave IT tvrtke Poslovna inteligencija.

Direktor AI centra Lipik Dejan Iličić rekao je da su izabrali BIRD jer su oni najbolji izbor, a od suradnje bi trebala koristi imati cijela Hrvatska.

"Cilj je da se u Lipiku stvori zajednica ljudi, stručnjaka za umjetnu inteligenciju, koji zajedno stvaraju. Već imamo 10-ak ljudi koje ćemo školovati za AI startupove. Želimo da to bude na svjetskoj razini. U tome će nam pomoći upravo BIRD i njegovi stručnjaci, mentori i umreženost", objasnio je Iličić.

U AI centru Lipik trenutno postoji 15 novoosnovanih startupova koji zapošljavaju više od 40 ljudi. Njima se nudi besplatna infrastruktura, oprema za rad te sredstva za početak života od četiri do pet tisuća kuna.

"Želimo u narednim godinama izgraditi veliki AI kampus u Lipiku koji će biti važan za županiju, ali i šire", dodao je Iličić.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana ističe kako se grad posljednjih nekoliko godina posvetio ulaganjima u umjetnu inteligenciju.

"U tome smo bili među prvima među malim gradovima u Hrvatskoj i sada potpisujemo ugovor s najboljima. Siguran sam da će polaznici to iskoristiti na najbolji način. To će otvoriti 'velika vrata' za Lipik”, poručio je Kasana.

Dodajmo još kako je u 2021. godini u Hrvatskoj bilo 115 AI startupova, koji su uprihodili više od pet milijardi kuna. Europska startup scena umjetne inteligencije kontinuirano raste i sve više zemalja surađuje na promicanju prekogranične razmjene. Prije dvije godine osnovana je i European AI Landscape, inicijativa koja omogućuje startupovima da se povežu, a korporacijama da lakše pronađu europske startupe koji koriste umjetnu inteligenciju za rješavanje problema s kojima se sami suočavaju.

"Samo 8 od 200 najznačajnijih digitalnih kompanija u svijetu dolaze iz Europe, a Kina i Amerika ulažu značajno više u istraživanje i razvoj digitalnih tehnologija. Europska pravila moraju štititi građane i potrošače, ali ne smiju priječiti gospodarski rast i usporavati primjenu najmodernije tehnologije, osobito kod malih i srednjih poduzeća. Europa danas kaska i mora biti brža", istaknuo je nedavno na predstavljanju europskog plana za AI, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:11