ZAVRŠEN PLANSTART

Studenti izradili poslovne planove za poduzetnike i stjecali praktična znanja

Prvo mjesto zaslužili su Nikola Grozdanić, Miro Ivanović, Mislav Radić i Ivan Kovačević i njihov poslovni plan za tvrtku Dada&Rocco

Sudionici PlanStarta

 HGK - Županijska komora Split

Predstavljanjem rezultata projekta PlanStart, dijeljenjem iskustava te proglašenjem najboljih radova i timova u HGK – Županijskoj komori Split završen je projekt PlanStart.

Projekt su šesti put proveli HGK – Županijska komora Split i Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, a s ciljem jačeg povezivanja gospodarskog i obrazovnog sektora kroz konkretnu suradnju poduzetnika i studenata na izradi poslovnih planova.

''Tržište rada i ljudski potencijali jedno je od temeljnih područja djelovanja HGK te u tom smislu i suradnja s obrazovnim institucijama i sveučilištima. Tako smo i pokrenuli ovaj projekt, koji poduzetnicima omogućava dobivanje poslovnog plana, kao strateškog alata poslovanja, a studentima stjecanje dragocjenog iskustva i primjenu naučenog u praksi'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Kako su izvijestili iz HGK, u sklopu projekta studenti su izradili 13 poslovnih planova za županijske male tvrtke, s maksimalno troje zaposlenih, odabrane temeljem Javnog poziva. Koliko ovaj projekt znači studentima istaknuo je zamjenik pročelnika Sveučilišnog odjela za stručne studije, dr. sc. Marko Miletić. ''Ovaj projekt predstavlja pravi put i primjer kako studenti mogu stjecati praktična znanja i uvoditi se u svijet rada'', rekao je Miletić.

O tome kako je projekt protekao te o kriterijima ocjenjivanja radova više je govorila mentorica projekta, mr. sc. Ivona Jukić.

Prvo mjesto zaslužili su Nikola Grozdanić, Miro Ivanović, Mislav Radić i Ivan Kovačević i njihov poslovni plan za tvrtku Dada&Rocco d.o.o.

Drugi najbolji poslovni plan izradili su Alen Odak, Iva Radoš, Karla Hrgović i Melani Brko, i to za tvrtku Antigravity d.o.o.

Treće mjesto podijelila su dva studentska tima: tim u sastavu Nena Palada, Branimir Lozo i Karla Đirlić koji su izradili poslovni plan za tvrtku Pure Zone d.o.o. te tim u sastavu Ivan Durdov, Filip Galić, Vanessa Vladović i Andrea Norac Kljajo, koji je poslovni plan izradio za tvrtku Tokić tlačna oprema d.o.o.

Pozitivna iskustva sudjelovanja u projektu podijelili su i studenti i predstavnici tvrtki, pa je tako navedena i mogućnost nastavka započete suradnje, poručuju iz HGK.

Spomenimo kako su mala i srednja poduzeća okosnica EU gospodarstva. Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, 24 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU čini 99 posto svih poduzeća u EU-u. Prije početka pandemije ta poduzeća stvorila su više od polovine BDP-a EU-a i zapošljavala oko 100 milijuna radnika.

Razni akcijski programi usvojeni su kako bi se povećala konkurentnost MSP-ova zahvaljujući istraživanjima i inovacijama, te kako bi im se omogućio bolji pristup financiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 14:38