ETIAS

Stiže Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, evo za koga je to važno

Uvođenjem ETIAS-a nastoji se poboljšati unutarnja sigurnost, spriječiti nezakonito useljavanje...
Avion British Airwaysa
 Adrian Dennis/AFP

U utorak su na snagu stupili propisi koji će Europskom sustavu za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) omogućiti interoperabilnost s ostalim informacijskim sustavima EU-a.

Pokretanje ETIAS-a važno je za osobe koje nisu državljani zemalja članica EU-a i ne moraju tražiti vizu za ulazak u Schengenski prostor jer će se prema novim pravilima morati registrirati prije puta i dobiti odobrenje.

Državljani trećih zemalja bit će provjereni u informacijskim sustavima EU-a za unutarnju sigurnost, granice i migracije.

Nova pravila omogućit će središnjem sustavu ETIAS-a da provodi provjere u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), viznom informacijskom sustavu (VIS), sustavu ulaska/izlaska (EES), Eurodacu, bazi podataka kaznene evidencije državljana trećih zemalja (ECRIS-TCN) te bazama podataka Europola i Interpola.

ETIAS bi s radom trebao početi do kraja 2022. godine.

Treba napomenuti da ETIAS neće promijeniti pravila o tome koje zemlje izvan EU-a podliježu obvezi dobivanja vize niti će uvesti nove obveze posjedovanja vize građanima onih zemalja koje su od te obveze izuzete.

Državljani zemalja izvan EU-a koji ne trebaju vizu samo će morati odvojiti nekoliko minuta prije putovanja na ispunjavanje online prijave koja će u najvećem broju slučajeva (očekuje se više od 95 % slučajeva) biti automatski odobrena.

Ako bude pronađen rezultat ili element koji zahtijeva daljnju analizu, zahtjev će ručno obraditi nadležna tijela.

Postupak bi trebao biti jednostavan i brz. Izdavanje dozvole za putovanje koštat će sedam eura, plaćat će se samo jedanput i vrijedit će tri godine za višekratni ulazak.

Uvođenjem ETIAS-a nastoji se poboljšati unutarnja sigurnost, spriječiti nezakonito useljavanje, zaštititi javno zdravlje i smanjiti kašnjenja na granicama tako što će se osobe koje bi mogle predstavljati rizik u vezi s nekim od navedenih područja identificirati prije dolaska na vanjske granice.

ETIAS je također ključni element interoperabilnosti baza podataka, važnog političkog cilja EU-a.

U ožujku ove godine predsjedništvo Vijeća i predstavnici Europskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o pravilima za povezivanje središnjeg sustava ETIAS-a s relevantnim bazama podataka EU-a.

"Bez promjene prava pristupa ili ugrožavanja pravila o zaštiti podataka, interoperabilnost će osigurati brži, sustavniji i potpuniji pristup informacijskim sustavima EU-a stručnjacima na terenu: policajcima, graničnim službenicima, migracijskim službenicima i zaposlenicima u konzulatu, kako bi bolje obavljali svoj posao. Bolje odluke mogu se donositi na temelju boljih informacija. ", izjavio je izvjestitelj Parlamenta Jeroen Lenaers (EPP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:55