ESA

Stari kontinent od kibernetičkih napada čuvat će centar Europske svemirske agencije

Svemirska infrastruktura postaje sve važnija za gospodarstvo i društvo EU-a, a toga su svjesni i njezini potencijalni neprijatelji

Prostorije Europske svemirske agencije

 Bruno Fahy/Zuma Press/Profimedia

Europska svemirska agencija (ESA) gradi novi centar za kibernetičku sigurnost koji će ju štititi od vanjskih prijetnji.

Naime, svemirska infrastruktura postaje sve važnija za gospodarstvo i društvo EU-a, a toga su svjesni i njezini potencijalni neprijatelji.

Stoga osiguravanje kibernetičke otpornosti europskih svemirskih i zemaljskih sustava postaje dio svakodnevnih dužnosti ESA-e.

Novi operativni centar za kibernetičku sigurnost (C-SOC) s radom bi trebao početi 2024. godine, a pružat će mogućnost kibernetičkog nadzora i upravljanja ranjivostima 24 sata dnevno i 365 dana u godini na razini cijele agencije. Također će poboljšati kibernetičku sigurnost za sve države članice ESA-e i njezine partnere.

"C-SOC će predstavljati jedinstvenu sposobnost u Europi, jačajući ESA-ine preventivno-reaktivne sigurnosne mjere", kazao je u priopćenju Massimo Mercati, voditelj ESA-inog sigurnosnog ureda.

ESA je potpisala ugovor s 19 europskih kompanija koji će pod vodstvom talijanske tvrtke Leonardo i pod nadzorom ESA-inog sigurnosnog ureda dizajnirati, graditi, implementirati i upravljati novim kibernetičkim centrom.

C-SOC će biti povezan sa svim glavnim ESA-inim uredima, a kako bi se omogućila široka pokrivenost diljem europskog teritorija, prema potrebi će se postavljati i mobilne stanice, čime će se u načelu proširiti zaštita i na partnere uključene u ESA-ine misije.

Uspostava centra dio je ESA-ine agende o osiguravanju kibernetičke sigurnosti europske svemirske imovine kako bi se građani mogli sigurno osloniti na njene sustave i usluge.

Centar će se uspostaviti paralelno s drugim mjerama kibernetičke sigurnosti, uključujući Sigurnosni centar izvrsnosti, kako bi se proširile mogućnosti ESA-inog kompjutorskog tima za hitne intervencije (CERT).

Dodajmo još kako je Europski parlament u travnju usvojio svemirski program EU-a za razdoblje 2021.-2027. Europarlamentarci su se složili kako novi svemirski program postavlja okvir za poticanje inovacija, jačanje industrijske konkurentnosti i strateške autonomije EU-a te osiguravanje tehnološkog vodstva na globalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:11