TONINO PICULA

Sredstva su osigurana, smjer je jasan, hrvatski otoci na dobrom su putu u energetskoj tranziciji

Na otocima koji su uključeni u proces napravljene su strategije, natječu se za EU sredstva, a najdalje su otišli na sjevernom Jadranu

Tonino Picula na seminaru za novinare u Bruxellesu

 Ljubica Vuko

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP/S&D) još 2017. podnio je amandman u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ te osigurao 2 milijuna eura za osnivanje Tajništva za otoke.

Time je ono u lipnju 2018. postalo prvo radno tijelo u povijesti EU-a koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. Tajništvo za otoke otočnim zajednicama pruža smjernice i tehničku podršku, kako bi pokrenuli i unaprijedili svoju energetsku tranziciju, uključujući sve otočne dionike i po principu “odozdo prema gore”.

Uspjeh prve faze Tajništva i novi Piculin amandman na proračunu za 2020. godinu, osigurali su dodatna dva milijuna eura za drugu fazu, koja je započela prije godinu dana i tehničku pomoć otocima oko prijava na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije.

U prvoj fazi Tajništva za otoke, među 26 europskih otoka uvršteni su i hrvatski otoci Brač, Hvar i Korčula te Cresko-lošinjski arhipelag koji su izradili planove energetske tranzicije, temeljem kojih mogu aplicirati za povlačenje europskih sredstava.

- Moj prostor djelovanja obojen je vanjskom politikom, ali i reagionalnom kad su u pitanju otoci, posebno u području energetske tranzicije i zaštite proizvoda, kojih sada već ima 30-tak zaštićenih. Osigurao sam četiri milijuna eura za projekt čiste energije za EU otoke. Osnovano je Tajništvo za otoke i mogu reći da ta politika daje rezultate – kazao je Picula odgovarajući na novinarski upit na seminaru o gospodarskom i društvenom oporavku koji je za novinare u Bruxellesu organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Na pitanje o tome je li zadovoljan kako napreduje energetska tranzicija na hrvatskim otocima, Tonino Picula odgovorio je potvrdno rekavši kako su na otocima koji su uključeni u ovaj proces napravljene energetske strategije, natječu se za EU sredstva, a najdalje su otišli na sjevernojadranskim otocima.

- Na dobrom putu su i srednjodalmatinski otoci, na Braču su otišli dalje, na Visu lokalna samouprava pokazuje interesa. Sredstva su osigurana, ova Europska komisija ima dosad najviše sredstava, zajednički se zadužuju na međunarodnim tržištima. Novca ima, jasan je smjer. Europa predvodi u energetskoj tranziciji, Hrvatska može iskoristiti ta sredstva, projekata i potencijala ima – kazao je zastupnik Picula, koji je i predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalna područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09