INOVACIJE

Sprava za dodirivanje površina štiti od prenošenja zaraznih bolesti

Budući da je sprava u obliku privjeska za ključeve, moguća je njezina uporaba u svakom trenutku
Ivica i Jadran Pivačić
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Hrvatski inovatori ostvarili su odlične rezultate na 6. međunarodnom sajmu inovacija ISIF 2021. u Istanbulu, izvijestili su krajem rujna iz Udruge inovatora Hrvatske.

Među onima koji su postigli značajan uspjeh na tom sajmu su i članovi udruge Dalmatinski inovatori Tesla – DALMIT Jadran Pivačić, mag. ing. aedif., i Ivica Pivačić, dipl. ing. koji su osvojili brončanu medalju za inovaciju "Sprava za dodirivanje površina".

Ranije su također nagrađivani za ovu inovaciju. Tako su 2020. osvojili srebrnu medalju na natječaju "Inventions Vs Corona", koji je raspisala Međunarodna federacija asocijacija inovatora IFIA pozivajući inovatore na doprinos u borbi protiv COVID-a 19.

Govoreći o svojoj inovaciji, Jadran i Ivica Pivačić kazuju kako su brojne tipke različitih uređaja izložene direktnom kontaktu prstima velikog broja osoba što predstavlja značajnu opasnost prenošenja zaraznih bolesti poput aktualne COVID-19. Velik je broj takvih uređaja koji imaju tipke koje moramo dodirivati, poput bankomata, samouslužnih aparata, POS uređaja, parlafona, dizala, parkirnih uređaja, mobitela i sl.

image
Sprava za dodirivanje površina inovatora Jadrana i Ivice Pivačića


“Ova sprava funkcionira na način da pritiskom na tipku opruga izbacuje klin. Na taj način osoba može pritiskati sve vrste tipki. Uporabom sprave u potpunosti se izbjegava prijenos virusa i bakterija na prste osobe, a time i daljnje širenje istih izravno u organizam, primjerice dodirivanjem lica prstima. Kada se sprava ne koristi, klin je uvučen unutar sprave i tada ne postoji mogućnost zaraze”, pojašnjavaju kako funkcionira sprava koju su izumili.

Budući da je sprava u obliku privjeska za ključeve, moguća je njezina uporaba u svakom trenutku.

Ivica Pivačić više od trideset godina ustrajno potiče razvoj i unaprjeđenje tehničke kulture, poglavito inovatorstva. Predsjednik je Zajednice tehničke kulture (ZTK) Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik udruge Dalmatinski inovatori Tesla – DALMIT od njezina osnivanja 2006. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Inovacijama se počeo baviti još u osnovnoj školi kada je konstruirao model brodice koju pogoni mali elektromotor.

image
Sprava za dodirivanje površina inovatora Jadrana i Ivice Pivačića
Privat

Jadran je njegov sin koji se još kao srednjoškolac s grupom nešto starijih entuzijasta uključio u osnivanje DALMIT-a i otada je aktivni član udruge. Svoj prvi izum "Cjedilo filtra vrećice čaja" napravio je 2018. godine , te za njega dobio zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija INVENTUM 2019. u Iloku.

Ivica Pivačić reći će kako je za stvaranje inovacije bitno uočiti neki problem na bilo kojem području i fokusirati se na to da se taj problem smanji ili u potpunosti otkloni.

“Na taj način ušli ste u svijet izuma i iz njega nikada nećete izaći”, kaže Ivica Pivačić.

No, u tom svijetu inovacija posebno je pitanje kako inovaciju pretvoriti u proizvod koji će ljudima koristiti. Mnogim inovatorima to je često problem.

“Najčešće i najbrže realiziraju se inovacije koje sam inovator odluči razviti i time postaje inovator – poduzetnik. Imamo dosta takvih primjera, ali ipak ih nije dovoljno da bi se brojne naše inovacije realizirale”, kaže inženjer Pivačić.

Zanimalo nas je i kakva je njihova situacija s ovom inovacijom o kojoj se u medijima pisalo već nakon osvojene srebrne medalje 2020. godine.

image
Sprava za dodirivanje površina inovatora Jadrana i Ivice Pivačića
Privat


Ivica Pivačić odgovara kako su u međuvremenu izvršili i dobili zaštitu za svoju Spravu, te su kontaktirali pet tvrtki za suradnju u proizvodnji i plasmanu inovacija.

“Dvije su nam tvrtke negativno odgovorile, jedna nije ništa odgovorila, a sa dvije smo još u kontaktu i u pregovorima”, kaže inženjer Pivačić.

Dodaje i kako su istovremeno stupili u kontakt s jednom tvrtkom iz Samobora koja je u mogućnosti napraviti kalup i izraditi nekoliko uzoraka sa kojima će ići u daljnje pregovore.

“Napravili smo i projekt za proizvodnju Sprave, a od nagrade i nastupa u Turskoj očekujemo da se neki poduzetnik izvan Hrvatske zainteresira za našu Spravu odnosno za njezinu proizvodnju i distribuciju. Na kraju ostaje nam i opcija da sami idemo u proizvodnju i prodaju Sprave”, kaže Ivica Pivačić.

Dodajmo kako se ulaganje u istraživanje i inovacije u Europskoj uniji često ističe kao ulaganje u budućnost. Jedan od tri stupa na kojima počiva ključni istraživački program Obzor Europa, koji su zastupnici Europskog parlamenta odobrili krajem travnja, je „Inovativna Europa” čiji je cilj Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Također cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:26