JEDNA USPJEŠNA PRIČA

Split International School otvara novi kampus između Klisa i Dugopolja, očekuje još više učenika

Školu pohađa više od 50 učenika 14 različitih nacionalnosti, radi po kurikulumu International Baccalaureate

Novi kampus Split International School

 Split International School

U budućnosti se nadamo preseliti u prostor u stilu kampusa, negdje izvan grada, kazao nam je dr. John Rogošić kad smo prvi put u ožujku 2021. godine razgovarali o tome zašto je nakon Amerike odabrao Split za život i kako planira u Splitu otvoriti prvu međunarodnu školu Split International School u školskoj godini 2021./2022.

U rujnu prošle godine škola je otvorila svoja vrata i pohađa je više od 50 učenika 14 različitih nacionalnosti. Ova škola radi po kurikulumu International Baccalaureate (IB) kako bi ponudili međunarodno priznato obrazovanje na engleskom jeziku učenicima iz cijelog svijeta u osnovnom i srenjoškolskom obrazovanju. Uz djecu ovdašnjih građana, u školi su djeca digitalnih nomada, doseljenika iz inozemstva i povratnika iz hrvatske dijaspore koji su školu prepoznali kao gostoljubivu i kulturno raznoliku zajednicu, kao i po globalno priznatim obrazovnim programima.

Potaknuti dosadašnjim rastom i očekivanim upisom od preko 100 učenika sljedeće školske godine, iz Split International School javljaju kako u idućoj školskoj godini otvaraju novi kampus svjetske klase koji će zadovoljiti nevjerojatnu potražnju za međunarodnim obrazovanjem u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

image

Dr. John Rogošić

Vojko Basic

Novi kampus nalazi se između Klisa i Dugopolja, a udaljen je manje od 25 minuta vožnje od svih naselja u Splitu, Solinu, Kaštelima, Stobreču i Podstrani. Ta lokacija, ističu, omogućuje obiteljima sa šireg splitskog područja jednostavan pristup obrazovnim sadržajima usporedivim s onima u svjetskim gradovima kao što su New York, San Francisco, London i Singapur.

“Otvaranje međunarodnog školskog kampusa važan je korak za razvoj obrazovanja Splitsko-dalmatinske županije”, rekao je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, tehničku kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije dok je Antonio Kuzmanić, zamjenik splitskog gradonačelnika, naglasio kako je „međunarodno obrazovanje ključni pokretač gospodarskog razvoja i ulaganja te je ključno za rast Splita i budući prosperitet jadranske obale“.

Split International School prenosi i izjavu Maud Truchi, poduzetnice koja je podijelila svoja razmišljanja o važnosti novog školskog kampusa i njegovom regionalnom utjecaju. Istaknula je kako ova međunarodna škola otvara mogućnosti mnogim domaćim i međunarodnim obiteljima i pomoći će cijeloj Dalmaciji za privlačenje još više obitelji i poduzeća. "Novi kampus, okružen prirodom, prekrasno je okruženje za odrastanje naše djece, a kvaliteta izabranih nastavnika uistinu je izvanredna, što školu stavlja na najvišu razinu međunarodnog obrazovanja”, naglasila je.

Novi kampus prostire se na 28.000 m2 šume i travnjaka, a kako najavljuju iz Split International School imat će igralište, vrt, zonu za piknik, kao i obrazovne sadržaje na otvorenom u prirodnoj borovoj šumi.

Nove školske zgrade na površini preko 1500 m2, kako ističu, usporedive su s vrhunskim privatnim školama u svijetu, a postoji i mogućnost proširenja na više od 3000 m2 prostora kako bi se podržao budući rast.

Suradnjom s Centrom izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, kampus će biti dostupan domaćim učenicima koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima i programima u STEM području.

“Naša suradnja s Međunarodnom školom Split u području obrazovne robotike već je proširila iskustvo hrvatskih učenika u korištenju novih tehnologija i metodama učenja”, izjavio je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Iz škole najavljuju i kako će prijevoz do novog kampusa biti moguć novom privatnom školskom autobusnom linijom. Poručuju i kako su obitelji zadovoljne zbog nove lokacije kampusa, kontinuiranog rasta škole i njenog šireg utjecaja na regiju.

“Split je već dugo čekao pravu međunarodnu školu”, izjavila je poduzetnica Tatiana Paviluk iz Ukrajine koja već duže vremena živi u Splitu. “Moj najstariji sin je pohađao internat u Londonu, ali jako sam uzbuđena zbog svojih mlađih kćeri jer ovaj novi kampus približava djecu prirodi što nije moguće u gradu”, kazala je.

Wayne T. Slappy, financijski savjetnik iz Los Angelesa je kroz program Digital Nomad Visa preselio u Split. “Ne možemo biti sretniji s našom odlukom da dođemo u Hrvatsku. Međunarodna škola Split bila je sastavni dio koji nam pomaže da Split učinimo svojim domom, a siguran sam da će nova lokacija samo povećati mogućnosti za našu djecu”, izjavio je.

Perica Bosančić, načelnik općine Dugopolje kazao je kako su "počašćeni što ih je Split International Sshool izabrala za svoj novi dom". Dodao je kako su potpuno uvjereni da će imati "zavidnu razinu suradnje i da je ovo tek početak jedne vrlo uspješne priče".

Kad je riječ o obrazovnim politikama u Europskoj uniji, spomenimo kako je jedno od prioritetnih područja omogućiti svim učenicima kvalitetno iskustvo učenja, a ulaganje u mlade ljude je među najvažnijim prioritetima.

EU podupire države članice u njihovim nastojanjima da građanima pruže najbolje obrazovanje i osposobljavanje. Promiče i višejezičnost u Europi, pomaže u poučavanju i učenju jezika, potiče mobilnost studenata, pripravnika, nastavnika i mladih te olakšava razmjenu informacija i iskustava.

Primarnu odgovornost za politike obrazovanja i osposobljavanja, kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, imaju države članice dok Europska unija samo pruža podršku. Međutim, neki su izazovi zajednički svim državama članicama, posebno su to starenje društva, nedostatak kvalificirane radne snage, globalno tržišno natjecanje i obrazovanje u ranom djetinjstvu, i kao takvi zahtijevaju zajedničke odgovore te suradnju i uzajamno učenje među zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:45