MUSK POBIJEDIO BEZOSA

SpaceX osvojio posao za NASA-u vrijedan 2,9 milijardi dolara

Analitičari ističu kako se ovom odlukom pokazalo da je Muskova kompanija ona kojoj državna civilna uprava SAD-a za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj najviše vjeruje kao partneru iz privatnog partnera
Elon Musk
 Hannibal Hanschke/AFP

Američka svemirska agencija NASA izabrala je SpaceX za slanje prvih astronauta na površinu Mjeseca od 1972. godine.

Kompanija Elona Muska tako je pobijedila tvrtke Blue Origin Jeffa Bezosa i Dynetics iz Alabame i postala jedini dobavljač integriranog sustava slijetanja ljudi.

NASA je prvobitno za partnere birala više tvrtki u slučaju da jedna bude neuspješna. Analitičari ističu kako se ovom odlukom pokazalo da je Muskova kompanija ona kojoj državna civilna uprava SAD-a za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj najviše vjeruje kao partneru iz privatnog partnera.

SpaceX ovime je osigurao NASA-in ugovor vrijedan 2,9 milijardi dolara za izgradnju svemirske letjelice koje će astronaute spustiti na Mjesec prvi put u pet desetljeća.

Svemirska letjelica u pitanju zove se Starship, razvija se u pogonu tvrtke u južnom Teksasu, ima višestruku upotrebu i dizajnirana je za prijevoz posada i tereta te za slijetanja.

Do sada su eksplodirale četiri testne verzije prototipa rakete, ali tvrtka konstantno radi na izradi novih vozila.

Unutar programa Artemis za povratak ljudi na Mjesec, NASA želi raketom Space Launch System (SLS) prenijeti četvoricu astronauta u kapsuli Orion. Raketa će astronaute odvesti do lunarne svemirske stanice Gateway, a Starship će pričekati primanje dva člana posade za finalni dio putovanja do površine Mjeseca.

Astronauti bi trebali provesti tjedan dana na Mjesecu prije ukrcavanja na Starship i povratak u mjesečevu orbitu, a zatim bi se Orionom vratili na Zemlju.

Europsko vijeće je 19. travnja usvojilo stajalište o svemirskom programu EU-a od 14,8 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027.

"EU se oslanja na svemirske aktivnosti kao pokretače održivog gospodarskog rasta i sigurnosti. Naš novi svemirski program EU-a omogućit će nam da ostanemo konkurentni u ekonomiji "novog svemira" i očuvamo suverenitet EU-a u svemiru. To će potaknuti naš gospodarski oporavak od pandemije i prijelaz na zeleni i digitalni gospodarski model", izjavio je Manuel Heitor, portugalski ministar znanosti, tehnologije i visokog obrazovanja.

Donošenju stajališta Vijeća prethodilo je postizanje dogovora s Europskim parlamentom prošlog prosinca. U skladu s tim političkim dogovorom koji su suzakonodavci postigli, očekuje se da će ovaj mjesec Europski parlament odobriti stajalište Vijeća u prvom čitanju. Uredba će se tada smatrati formalno donesenom i primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:49