KOHEZIJSKA POLITIKA

Sokol: ‘Nužno je da uz pomoć europskih sredstava nastavimo jačati zdravstveni sektor u Hrvatskoj‘

Potrebno je ulagati u povećanje broja zdravstvenih radnika te njihovo zadržavanje u Hrvatskoj, digitalizaciju sustava te prevenciju bolesti

Tomislav Sokol

 M.Lahousse

Na sjednici odbora Europskog parlamenta za regionalni razvoj (REGI) na kojoj se raspravljalo o primjeni i učincima kohezijske politike, zastupnik Tomislav Sokol istaknuo je važnost kohezijskih ulaganja u zdravstvenu zaštitu i bolju kvalitetu liječenja s ciljem postizanja jednake kvalitete liječenja u svim dijelovima Hrvatske i EU.

"Da bismo osigurali bolji i učinkovitiji zdravstveni sustav te podigli zdravstveni standard u Hrvatskoj, potrebno je kohezijska sredstva ulagati u obnovu i modernizaciju infrastrukture, uključujući najsuvremeniju opremu kako bi se poboljšalo pružanje zdravstvenih usluga. Također, nužno je ulagati u povećanje broja zdravstvenih radnika te njihovo zadržavanje u Hrvatskoj, digitalizaciju našeg zdravstvenog sustava te prevenciju bolesti", naglasio je eurozastupnik Sokol.

Podsjetimo, kohezijska politika predstavlja snažan instrument Europske unije za promicanje i podupiranje ukupnog skladnog razvoja njezinih država članica i regija, a znatan udio aktivnosti i proračuna EU posvećuje se upravo smanjenju razlika među regijama, s posebnim naglaskom na ruralna područja, područja zahvaćena industrijskom tranzicijom i regijama suočenima s teškim i trajnim demografskim poteškoćama.

"Kohezijska politika jedna je od temeljnih investicijskih politika EU te svojim fondovima doprinosi jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Unije, promicanju rasta i zapošljavanja, posebno u regijama koje zaostaju u razvoju. U tu svrhu koristi se oko trećine proračuna na razini Unije što čini kohezijsku politiku ne samo najvažnijom investicijskom politikom EU-a, već i izrazom solidarnosti Europske unije i država članica. Upravo zbog toga, ulaganje u zdravstvo putem kohezijskih sredstava predstavlja važan faktor za regionalni razvoj i konkurentnost u Hrvatskoj, ali i u cijeloj EU", rekao je europarlamentarac Tomislav Sokol.

Na plenarnom zasjedanju u ožujku, Europski parlament usvojio je rezoluciju o kohezijskoj politici. Europarlamentarci su u izvješću pozvali Komisiju i države članice da koriste EU fondove kako bi osigurali jednak pristup svim regijama i smanjili nejednakosti u zdravstvu kroz potporu napretku u e-zdravstvu, e-medicini i drugim oblicima digitalizacije.

"Nužno je da uz pomoć europskih sredstava nastavimo jačati zdravstveni sektor u Hrvatskoj, kako bi naši građani imali iste mogućnosti i standarde prilikom liječenja kao i svi ostali građani u EU", zaključio je Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:41