MEDIJSKI DIV

Snažan porast novih pretplatnika ublažio je strahove da je došao kraj uslugama video streaminga

Walt Disney privukao je velik broj posjetitelja u tematske parkove u SAD-u, što mu je donijelo snažan rast prihoda i dobiti

Ilustracija

 Budrul Chukrut/Zuma Press/Profimedia

Američki medijski div Walt Disney povećao je broj pretplatnika na usluge video-streaminga i privukao velik broj posjetitelja u tematske parkove u SAD-u, što mu je donijelo snažan rast prihoda i dobiti u prvom tromjesečju.

Ukupni prihod do početka siječnja porastao je za 34 posto, na 21,82 milijarde dolara.

Usluga streaminga Disney+ bilježila je na početku ove godine 129,8 milijuna pretplatnika, što je 37 posto više nego u 2021.

Bob Chapek, izvršni direktor, rekao je da su na pravom putu da ispune cilj od 230 do 260 milijuna pretplatnika na Disney+ uslugu streaminga do 2024.

Disney je uložio milijarde u kreiranje novih sadržaja kako bi zauzeo udio na tržištu video streaminga i osporio dominantnu poziciju Netflixa.

Uslugu Disney+ postavili su u središte strategije tvrtke i troše milijarde na sadržaj kako bi privukli pretplatnike na globalnoj razini.

Snažan porast novih pretplatnika ublažio je strahove da je došao kraj uslugama video streaminga.

Naime, ulagači su postali zabrinuti da je tržište streaminga počelo padati, posebno u SAD-u, nakon brzog rasta tijekom pandemije. Netflix je razočarao ulagače nakon što je prošlog mjeseca upozorio da će se rast pretplatnika značajno usporiti početkom 2022.

No Disney+ je izvijestio o snažnom rastu pretplatnika, dodavši 11,8 milijuna novih pretplatnika, koji su u najvećem dijelu plaćali za gledanje naslova poput Star Wars: Knjiga Bobe Fetta, Beatles:Get Back i animiranog filma Encanto.

Disney je također priopćio da je prihod od posjeta tematskim parkovima udvostručen, na 7,2 milijarde dolara te je tako u SAD-u premašio pretpandemijsku razinu. Međutim, kompanija napominje da će posjećenost u svijetu i u narednim tjednima biti pod pritiskom još uvijek aktualnog covid-19.

Dodajmo još kako je Europski parlament 2018. izglasao izmijenjena pravila o audiovizualnim medijskim uslugama kako bi se bolje zaštitili gledatelji, potaknule inovacije i promicao europski sadržaj. Izmijenjena uredba primjenjuje se na televizijske kuće, ali i na pružatelje medijskih usluga na zahtjev i za dijeljenje videozapisa, kao što su Netflix, YouTube ili Facebook, kao i streaming uživo na platformama za razmjenu video sadržaja.

Europarlamentarci su osigurali da se ažuriranim pravilima poboljša zaštita maloljetnika od nasilja, mržnje, terorizma i štetnog oglašavanja, ograniči vrijeme emitiranja reklama i najmanje 30 posto sadržaja u katalozima ponude pružatelja usluga na zahtjev bude europski sadržaj.

Inače, ovog ljeta Disney+ će pokrenuti uslugu u još 42 zemlje i 11 novih teritorija. Nove zemlje uključuju Hrvatsku, Južnu Afriku, Tursku, Poljsku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:50