NOVI KRUG PREGOVORA

‘Slanje kreditnih kartica ili povećanje limita prekoračenja bit će dozvoljeno samo uz izričit zahtjev potrošača‘

Izmjena Direktive o potrošačkim kreditima izrazito je važna za građane, ističe zastupnik Tomislav Sokol

Tomislav Sokol

 M.Lahousse

U Europskom parlamentu održan je novi krug političkih pregovora o Prijedlogu Direktive o potrošačkim kreditima, kojom se želi prilagoditi kreditno poslovanje uvjetima digitalizacije, uz istodobno osiguravanje veće zaštite potrošača.

Pitanje regulacije potrošačkih kredita i prešutnih prekoračenja, tzv. minusa na računu, danas je aktualnije nego ikada, s obzirom na rast cijena hrane i energenata zbog kojih sve više ljudi poseže za kreditima, ali i ubrzanom razvoju novih operatera na tržištu, poput fintecha i internetskih platformi, koji nisu bili obuhvaćeni prijašnjom Direktivom, koja je nastala prije gotovo 15 godina.

Revidiranim pravilima EU nastoji osigurati potrošačima, pogotovo ugroženima, više prava u novim i promijenjenim uvjetima digitalizacije i pandemije bolesti COVID-19. Revizija se tiče područja primjene, informiranja i procjeni kreditne sposobnosti.

U raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol, koji je rekao da je izmjena Direktive o potrošačkim kreditima izrazito važna za građane jer se njome uređuju financijski proizvodi koje građani svakodnevno koriste.

"U odnosu na dopuštena i prešutna prekoračenja na računima, sadašnji prijedlog Direktive zapravo bi omogućio bankama da bez prethodne najave ili davanja mogućnosti obročne otplate zatraže povrat tih dugovanja, što predstavlja pravnu nesigurnost za potrošače i izlaže ih neproporcionalnom riziku. Zato sam uložio amandmane koji će potrošačima zajamčiti pravnu sigurnost jer banke neće moći tek tako ukinuti prekoračenje već će o tome morati potrošače obavijestiti u razumnom roku te im ponuditi mogućnost obročne otplate. Veseli me što moji amandmani u pregovorima uživaju podršku većine političkih grupacija", kazao je Sokol te se osvrnuo i na druge političke prioritete.

"Do sada je praksa bila da su banke nerijetko potrošačima na kućne adrese slale nezatražene kreditne kartice ili da su im jednostrano povećavale limite prekoračenja na računima. Takva praksa u nekim slučajevima dovodila je do još većeg zaduženja potrošača koji često nisu ni znali da raspolažu s povećanim limitom na računima. Zato će se novim zakonom takva praksa uvjetovati izričitim zahtjevom potrošača. Dakle, slanje kreditnih kartica ili povećanje limita prekoračenja bit će dozvoljeno samo uz izričit zahtjev potrošača. S ciljem da osiguram ispravnu provedbu ove Direktive, predložio sam i strože novčane kazne za banke koje se ne bi pridržavale novih pravila. Tako će države članice za kršenje pravila moći izreći kazne u iznosu od najmanje 6 posto godišnjeg prometa kojeg banka ostvaruje", zaključio je Sokol.

Podsjetimo, nakon što je Europska komisija predložila tekst Direktive o potrošačkim kreditima, Europski parlament u postupku je zauzimanja stajališta o ovom, za potrošače izuzetno važnom pravnom aktu. Krajem travnja, nadležni odbor za ekonomsku i monetarnu politiku usvojio je novu Direktivu o potrošačkim kreditima te se očekuje se da bi do ljeta Europski parlament trebao biti spreman za glasovanje o zakonodavnom Izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:09