PUTINOVA PROPAGANDA

‘Širenje dezinformacija je bojno polje. Sedamdeset posto Rusa misle da nema rata‘

Povjerenik za unutarnje tržište odbora Europske komisije Thierry Breton tvrdi da nam je ovaj rat akođer pokazao koliko su informacije i vijesti postale važne

 Thierry Breton 

 Jc Tardivon/Sipa Press/Profimedia

Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača održao je raspravu o akcijama koje Komisija poduzima u borbi protiv ratne propagande i prilagođavanju politika internetskih platformi trenutačnoj situaciji.

Povjerenik za unutarnje tržište Europske komisije Thierry Breton rekao je da je širenje dezinformacija na internetu postalo "bojno polje".

"Vidjeli smo utjecaj ruske propagandne mašinerije unutar Rusije i izvan nje. Ovo nam je također pokazalo koliko su informacije i vijesti postale važne te u kojoj mjeri je naš informacijski prostor postao bojno polje", rekao je Breton i upozorio na važnost ratnih novinara.

"Ključno je znati što se događa. 70% ruske populacije je uvjereno da nema rata i misle da se radi o specijalnoj vojnoj operaciji. Zato je apsolutno nužno da ih se informira. Cilja se na istinu i to je apsolutno neprihvatljivo", kazao je Breton.

Predsjednica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Anna Cavazzini, naglasila je da borba protiv ruskih dezinformacija i propagande mora biti prioritet EU-a.

"Ako o digitalnim uslugama (DSA) o kojem trenutno pregovaraju Parlament, Komisija i Vijeće EU-a uključuje alate za borbu protiv dezinformacija rješavanjem temeljnog problema - štetnih poslovnih modela koje koriste velike platforme i koji favoriziraju mržnju nad činjenicama. Koji je pravi balans između borbe protiv dezinformacija i zaštite slobode govora? Je li DSA opremljena pravim alatima za borbu protiv Putinovog internetskog rata?", pitala je povjerenika europarlamentarka iz Kluba Zelenih/EFA-e.

Breton je odgovorio da bi u situaciji da je DSA već implementiran, odnosno da je na snazi tijekom trenutne krize u Ukrajini, internetske platforme morale procijeniti svoje algoritme i sadržaj koji se dijeli, bilo na društvenim mrežama ili tradicionalnim medijima. Također bi morale uvesti provjere za praćenje širenja online dezinformacija unutar EU.

"Ova kriza je pokazala da Europa hitno mora djelovati i to činiti na učinkovit način. Treba nam zakonski okvir da djelujemo na sektorskoj i međusektorskoj razini. U kontekstu ove ratne propagande je algoritamska transparentnost i odgovornost izuzetno važna. Trenutačna situacija traži snažne mjere kako bismo umirili i zaštitili naše građane i kako bi im se pružile informacije kojima mogu vjerovati", rekao je Breton.

Izvjestiteljica za DSA, Christel Schaldemose (S&D) dodala je kako je kriza pokazala da EU nema potrebne instrumente za borbu protiv dezinformacija i propagande na društvenim mrežama.

"Akt o digitalnim uslugama nudi jedinstvenu priliku za stvaranje sigurnije digitalne budućnosti koja odražava naše vrijednosti. DSA će stati na kraj širenju dezinformacija i nezakonitog sadržaja", poručila je Schaldemose.

Njemački zastupnik u EU parlamentu, Patrick Breyer ističe kako je širenje propagande nezakonito, ali i da korporacije ne bi smjele imati neograničenu moć nad online sadržajem.

"Odbor LIBE inzistira na tome da se zaštititi zakonit sadržaj i temeljno pravo znanstvenika, građana i novinara da pristupe sadržaju, čak i ako se radi o političkoj propagandi. Ne želimo da korporacije utječu da državne vlade i medije. Digitalna pismenost i medijski pluralitet je najbolji lijek da naši građani ne nasjednu na propagandu", kazao je Breyer (Zeleni/EFA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:09