svemirski telekom

Satelitski internet Elona Muska počeo s testiranjem u Europi

Nakon Amerikanaca i Kanađana, IT farmer s jugoistoka Engleske dobio priliku testirati Starlink, i to kao prvi u Velikoj Britaniji
 Mark Garlick/science Photo Libra

Svemirski telekom Elona Muska, Starlink, godinu dana otkako ga je britanski telekom regulator odobrio za testiranje, počeo je s radom u toj europskoj državi. Iako ne više i članici Europske unije.

Prvi testni korisnik Starlinka u Europi je Phillip Hall, koji živi u Devonu, ruralnom kraju na jugoistoku Engleske.

Hall je za Business Insider ispričao svoje iskustvo. Do sada je, naime, imao toliko lošu internetsku vezu da mu je vođenje obiteljskog biznisa i održavanje kontakta s obitelji predstavljao veliki izazov.

"Bez širokopojasnog pristupa, ruka su vam zavezane za leđa", rekao je Hall, koji vodi IT tvrtku.

Početkom 2019. prijavio se za program "Bolje išta nego ništa", odnosno “Better Than Nothing Beta”, kojim je Starlink tražio kandidate kako bi testirao svoj brzi pristup internetu preko satelita.

Isprva je program bio namijenjen samo onima koji žive u SAD-u i Kanadi te je Hall priznao da je imao dosta komplikacija pri prijavi. No, vrijedilo se potruditi, jer dobio je potvrdu da je ušao u testni program.

image
Handout

Potvrda mu je stigla e-mailom. Pisalo je da za osnovni paket opreme s kojom će se spojiti na Starlink treba platiti 3.750 kuna s PDV-om te će morati plaćati mjesečnu pretplatu od 761 kunu. Naručeni paket stigao mu je taman na Staru godinu tako da je već 1. siječnja igrao kviz preko Zooma sa svojim unucima zahvaljujući brzoj internetskoj vezi preko Starlinka.

"Bilo je predivno i apsolutno transformirajuće”, kaže Hall.

Dodaje još da mu je prosječna brzina prijenosa podataka između 85 i 90 Mbps.

Imao je i problema. Nekoliko puta dogodilo mu se da je internetska veza pukla. WiFi signal mu je toliko slab da ga u nekim prostorijama kuće uopće ne može dohvatiti. Međutim, ističe da ga to ne brine toliko, jer je oduševljen činjenicom što mu je brzina preuzimanja podataka skočila s 0,5 megabita u sekundi na 85 Mbps. To je 170 puta brži internet nego ga može dobiti u svojoj ruralnoj sredini, daleko od velikih gradova, gdje je sve premreženo optikom.

Ostaje još jedna nezgodna stvar. Djelu korisnika pretplata od oko 100 eura mjesečno bit će previsoka. Međutim, u Velikoj Britaniji Starlink za te novca daje brzinu od 100-150 Mbps, dok određeni nacionalni pružatelji internetskih usluga nude brzinu preuzimanja podataka do 516 Mbps za tek 10-20 eura manje.

U Hrvatskoj Starlink, prema zadnjim dostupnim podacima od telekomunikacijskog regulatora Hakoma, još nije zatražio dozvolu za rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:56