GODINA MLADIH

‘Samo krenite s radom i okružite se ljudima koji vam daju iskrenu podršku‘

Ideja ne vrijedi previše bez kvalitetne realizacije, morate se konstantno adaptirati i inovirati, kaže Antonio Perić-Mažar

Partneri u Locasticu: Paula Čučuk, Marko Maljković, Danilo Trebješanin i Antonio Perić-Mažar

 Josko Ponos/Cropix

Ova 2022. je Europska godina mladih, u ovoj godini želi se ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Tim povodom zanimaju nas iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

- Ideja sama po sebi ne vrijedi previše bez kvalitetne realizacije, a čak i kad lansirate startup digitalni proizvod, to ne znači da je posao završen - već se morate konstantno adaptirati i inovirati prema zahtjevima tržišta. Također, vrlo je velika mogućnost da je netko isprobao ili već razvio sličnu ideju, no to vas ne treba obeshrabriti - kaže Antonio Perić-Mažar, direktor splitskog Locastica odgovarajući na naš upit o tome što bi savjetovao mladima koji imaju ideje i razmišljaju o pokretanju vlastitog posla, kao i onima koji su to već učinili pokretanjem startupa.

- Moj savjet je da ignorirate poslovne gurue s interneta koji filozofiraju bez pokrića, već samo krenite s radom, okružite se ljudima koji vam daju iskren feedback i podršku, slušajte povratne informacije i iterirajte svoj proizvod ili usluge dok ne dođete do verzije koja je potrebna tržištu – poručuje mladima Perić-Mažar, koji je u studenom 2011. zajedno s prijateljem Markom Maljkovićem osnovao Locastic, agenciju za razvoj digitalnih proizvoda koja posluje diljem svijeta. U međuvremenu su im se pridružili novi partneri Paula Čučuk, Danilo Trebješanin i Luka Smolčić, a njihovi zaposlenici nisu više samo u Splitu, već i u Zagrebu i izvan Hrvatske u više zemalja.

Jedno od pitanja koje smo uputili direktoru Locastica odnosilo se na to kako povećati broj zaposlenih u ICT sektoru. Naime, taj broj u Hrvatskoj raste, ali još uvijek je ispod EU prosjeka.

- Nisam upoznat s konkretnim brojkama u Hrvatskoj, ali očito je da postoji veliki deficit radne snage u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Industrija je još uvijek relativno nova i razvija se strelovitom brzinom. Potrebe tržište su puno veće od mogućnosti isporuke i to nije problem koji je lako riješiti, ali raduje me što se pojavljuje sve više opcija za dodatno školovanje i edukaciju te smatram da je to smjer u kojem se treba nastaviti. Informacije nikad nisu bile ovako lako dostupne i bilo tko sa tehničkim predispozicijama se može u nekoliko godina profilirati u solidnog developera ili dizajnera – kaže Antonio Perić - Mažar.

Pitali smo ga i što mu je bitno kod zapošljavanja u vlastitoj tvrtki.

- Prije nekoliko godina, dva najbitnija parametra su bili sposobnost obavljanja posla i lokacija, ali čak i prije pandemije smo se otvorili prema remote zapošljavanju, tako da smo izolaciju dočekali više nego spremni. Danas zapošljavamo ljude diljem cijele Hrvatske, ali imamo i kolege u Francuskoj, Maroku, Tunisu, Indiji. Danas su skill i culture fit primarne stvar koju gledamo pri zapošljavanju, a nije nam pretjerano važno odakle nam kolege obavljaju posao, dok god ga obavljaju kvalitetno i prema standardima koji od njih očekuju članovi tima i klijenti – ističe Antonio Perić-Mažar.

Dodajmo kako Europska godina mladih, kako je istaknuto na njezinim stranicama, pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi.

Spomenimo i kako su zastupnici Europskog parlamenta osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:37