STOP PROJEKTIMA

Ruskim istraživačima obustavljena bespovratna EU sredstva, novi ugovori na čekanju do daljnjeg

Obustavljena je priprema ugovora za četiri projekta u okviru programa Obzor Europa u kojima je pet ruskih istraživačkih organizacija

Mariya Gabriel

 Olivier Hoslet/POOL/AFP

Europska komisija zaustavila je isplatu sredstava ruskim institucijama uključenim u istraživačke i inovacijske projekte koje financira EU.

Osim toga, EU je odlučila da više neće pokretati nove projekte suradnje s ruskim sveučilištima, istraživačkim institucijama i tvrtkama.

"Obustavili smo pripreme ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za četiri projekta u okviru programa Obzor Europa koji uključuju pet ruskih istraživačkih organizacija. Potpisivanje bilo kakvih novih ugovora bit će stavljeno na čekanje do daljnjeg", izjavila je povjerenica za istraživanje i inovacije Mariya Gabriel.

Program Obzor Europa je ključni istraživački program EU-a, koji je dobio dosad najveća proračunska sredstva za istraživanja u području digitalnih tehnologija i digitalizaciju. Iz programa se osigurava i potpora za inovativne MSP-ove i europsku istraživačku infrastrukturu, dok će se dodatna sredstva u iznosu od milijardu eura, koja je Europski Parlament osigurao za temeljna istraživanja, usmjeravati putem Europskog istraživačkog vijeća. Obzor Europa ima ukupni proračun u iznosu od 95,5 milijardi eura, uključujući 5,4 milijarde eura iz plana EU-a za oporavak Next Generation EU.

Njemačka je bila prva zemlja EU koja je u petak objavila potpunu zabranu istraživačke suradnje s Rusijom, manje od 48 sati nakon što su prve ruske bombe bačene u Ukrajinu. U utorak je uslijedilo povlačenje Danske iz svih istraživačkih i inovacijskih veza s Rusijom i Bjelorusijom. Druge zemlje članice još uvijek raspravljaju o tome hoće li zaustaviti istraživačke projekte s Rusijom.

U isto vrijeme, dok akademici diljem svijeta raspravljaju o tome treba li u potpunosti zabraniti ruskim znanstvenicima sudjelovanje u međunarodnim projektima, najveća europska sveučilišna udruga odlučila je prekinuti "kontakt i suradnju" s vladinim agencijama u Rusiji i bilo kojoj drugoj zemlji koja podupire invaziju na Ukrajinu.

Europska sveučilišna udruga ističe kako su mnogi ruski akademici govorili protiv rata, unatoč tome što ruske vlasti zatvaraju antiratne prosvjednike. Udruga je stoga savjetovala svojim članicama da provjere i osiguraju da u projektima surađuju samo s onim ruskim organizacijama koje su predane "zajedničkim europskim vrijednostima".

Ukrajina je potpisala sporazum o pridruživanju programu Obzor Europa u listopadu prošle godine, ali još nije završila nacionalni proces ratifikacije.

"Komisija je poduzela administrativne korake kako bi osigurala da uspješni ukrajinski korisnici mogu dobiti sredstva iz programa EU za istraživanje i inovacije. Ukrajinski znanstvenici i istraživači ključni su sudionici naših programa EU za istraživanje i inovacije i pokazali su izvrsnost i vodstvo u inovacijama u mnogim područjima", kazala je u priopćenju Gabriel.

Putinov napad na Ukrajinu utjecao je i na program Erasmus+, za kojeg su zastupnici Europskog parlamenta osigurali dodatnih 2,2 milijardi eura. Komisija je odlučila ovaj program, koji je u najvećoj mjeri usmjeren na akademsku razmjenu, učiniti fleksibilnijim. Naime, nacionalne agencije za Erasmus+ mogu primijeniti klauzulu o višoj sili i omogućiti korisnicima "da otkažu, odgode ili premjeste planirane aktivnosti na najfleksibilniji način".

"Ovaj potez omogućit će korisnicima korištenje sredstava iz programa Erasmus+ za pomoć ukrajinskim znanstvenicima, ali i za zaustavljanje isplata Rusiji", zaključuje Gabriel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:39