KREMLJ PROTIV GOOGLEA

Rusija prijeti novčanom kaznom zbog Youtube videa čiji su sadržaj okarakterizirali ekstremističkim

Roskomnadzor navodi da YouTube "promiče distribuciju lažnog sadržaja" i optužuje platformu za "diskreditaciju" ruske vojske.

Ilustracija

 AFP

Ruski komunikacijski regulator, Roskomnadzor, zaprijetio je novčanom kaznom Googleu zbog nepoštovanja naredbi o uklanjanju određenih "ilegalnih" videozapisa s YouTubea, izvijestio je Washington Post. U objavi na Telegramu, Roskomnadzor upozorava da bi mogao kazniti tehnološku tvrtku s do 8 milijuna rubalja (oko 94.675 USD), a iznos kazne mogao bi se povećati na 20 posto Googleovog godišnjeg prihoda u slučaju ponovljenog prekršaja.

Roskomnadzor navodi da YouTube, čiji je Google naravno vlasnik, "promiče distribuciju lažnog sadržaja" i optužuje platformu za "diskreditaciju" ruske vojske. Također se navodi da YouTube sadrži "ekstremistički" sadržaj "s pozivima na provođenje nasilnih akcija protiv ruskih vojnika".

Nije baš jasno na koje se videozapise Roskomnadzor točno poziva, ali vjerojatno imaju veze s pritužbom koju je pokrenuo ranije ovog mjeseca. Roskomnadzor je naime 18. ožujka zatražio od YouTubea da ukloni oglase za koje tvrdi da promiču uništavanje ruskih i bjeloruskih željeznica.

"Postupci administracije YouTubea su terorističke prirode i prijete životu i zdravlju ruskih građana. Roskomnadzor se kategorički protivi takvim reklamnim kampanjama i zahtijeva od Google LLC da što prije prestane s emitiranjem antiruskih videa.", stoji u priopćenju za javnost.

YouTube je već poduzeo niz akcija protiv Rusije nakon njihove invazije na Ukrajinu. Platforma je prilagodila svoje politike kako bi demonetizirala kanale koji pripadaju RT-u i drugim medijskim kućama koje podržava ruska država, te zabranjuje pristup videozapisima koje postavljaju ti kanali. Prema izvješću Bloomberga, YouTube je suspendirao i YouTube kanal povezan s ruskim Ministarstvom obrane.

Facebook i Instagram poduzeli su slične radnje kako bi oduzeli platformu medijima koje vodi ruska vlada.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, zastupnici Europskog parlamernta odmah su pozvali na dodatne obrambene napore EU-a i daljnje korake za smanjenje energetske ovisnosti Europe o Kremlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37