KORIST ZA SVE

Prvog srpnja na snagu stupa nova i poboljšana Uredba o roamingu, sustav ‘kao kod kuće‘ produžuje se do 2032.

To znači da putnici u EU-u i EGP-u mogu u drugim državama telefonirati, slati poruke i surfati bez dodatnih naknada

Thierry Breton

 Kenzo Tribouillard/AFP

Na snagu sutra, 1. srpnja, stupa nova i poboljšana Uredba o roamingu.

Njome se sustav "u roamingu kao kod kuće" produžuje do 2032., što znači da putnici u EU-u i EGP-u mogu u drugim državama telefonirati, slati poruke i surfati bez dodatnih naknada.

Zahvaljujući novim pravilima znatne koristi ostvarit će i poduzeća i građani Unije, koji će imati bolje iskustvo roaminga jer će u inozemstvu zadržati jednaku kvalitetu mobilnih usluga kao kod kuće.

Novim se pravilima poboljšava i pristup komunikaciji prema hitnim službama u cijelom EU-u te se jamči jasno informiranje o uslugama za koje se mogu naplaćivati dodatne naknade.

"Sjećate li se kad smo na putovanjima po Europi morali isključiti mobilne podatke kako ne bismo dobili ogroman račun za roaming? To je sada prošlost. Ovaj sustav namjeravamo zadržati barem sljedećih deset godina. Veća brzina i transparentnost znači i poboljšanje kvalitete života građana Unije", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Korisnici će sada imati pravo na istu kvalitetu mobilnog interneta u inozemstvu kao i kod kuće. Operatori koji pružaju mobilne usluge trebali bi korisnicima osigurati pristup 4G mrežama ili naprednijim 5G mrežama ako su dostupne na odredištu koje potrošač posjećuje. Građani bi također trebali moći pronaći informacije o dostupnosti mreže u svojim ugovorima o mobilnim uslugama i na internetskim stranicama operatora te donositi informirane odluke o korištenju usluga koje bi ih mogle izložiti dodatnim troškovima.

Naime, kada putuju zrakoplovom ili brodom, mobilni telefoni mogu se automatski povezati na brodsku ili avionsku mrežu koja se temelji na satelitskom prijenosu. Za korištenje usluga mobilne veze preko nezemaljskih mreža mogu se naplaćivati vrlo visoke dodatne naknade.

Novi propisi o roamingu obvezuju operatore da zaštite svoje korisnike i obavijeste ih ako njihovi telefoni prijeđu na nezemaljsku mrežu. Osim toga, operatori bi trebali automatski prekinuti pružanje mobilnih usluga ako one preko nezemaljskih mreža dosegnu iznos naknade od 50 eura ili neku drugu unaprijed određenu granicu. Operatori mogu ponuditi i dodatne usluge, kao što je mogućnost da odustanete od usluge roaminga u zrakoplovima i plovilima.

Operatori bi do lipnja 2023. svojim korisnicima koji putuju u inozemstvo trebali slati automatske poruke s obavijestima o dostupnim alternativnim načinima kontaktiranja s hitnim službama, kao što su tekstualne poruke ili aplikacije u stvarnom vremenu. Građani potom mogu slati glasovne poruke na taj kontakt ako se nađu u nevolji i zatrebaju pomoć hitnih službi.

Novom uredbom o roamingu utvrđuju se niže veleprodajne naknade, tj. troškovi operatora za upotrebu mreža u inozemstvu radi pružanja usluga korisnicima kada se nalaze u inozemstvu. Konkretno, za podatkovne usluge će se postupno smanjivati s 2 €/GB u ovoj godini do 1 EUR/GB u 2027. godini. Za SMS poruke bi od 2025. građani trebali plaćati 0,003 eura po poruci, a za glasovne usluge 0,019 eura po minuti.

Dodajmo kako je Europski parlament na plenarnoj zasjedanju u ožujku dogovorio da se potrošačima omogući da i dalje zovu, koriste SMS poruke i mobilne podatke bilo gdje unutar EU-a uz jednake troškove kao kod kuće.

"Podaci govore da je od uvođenja pravila o roamingu oko 170 milijuna ljudi profitiralo od njih tijekom svojih putovanja diljem Europe i korištenja mobilnih uređaja uz jednake cijene kao kod kuće", izjavio je tada europarlamentarac Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:25