EU POTPORA

Prvih 50 startupa koje vode žene primili po 75.000 eura bespovratnih sredstava

Program Women TechEU financira se u sklopu programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor Europa

Mariya Gabriel 

 Olivier Hoslet/POOL/AFP

Europska komisija objavila je popis prvih 50 poduzeća predvođenih ženama koja su primila po 75.000 eura bespovratnih sredstava.

Poziv u okviru novog pilot-programa Women TechEU, kojim se podupiru startup poduzeća u području visoke tehnologije koja vode žene, financira se u okviru programa rada europskih inovacijskih ekosustava u sklopu programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor Europa.

- Pomoći ćemo tih 50 tvrtki koja vode ženama u financiranju, mentorstvu i mogućnostima umrežavanja. Program ćemo 2022. godine proširiti, izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za istraživanja i inovacije.

Više od 40 poduzeća ima sjedište u državama članicama EU-a, a od toga petina se odnosi na zemlje širenja u okviru programa Obzor Europa. Osim toga, otprilike petina nalazi se u zemljama pridruženima Obzoru Europa.

Poduzeća predložena za financiranje razvila su najsuvremenije i disruptivne inovacije u različitim područjima, od rane dijagnoze i liječenja raka do smanjenja negativnog učinka emisija metana. Bave se ciljevima održivog razvoja, kao što su borba protiv klimatskih promjena, smanjenje rasipanja hrane te širenje pristupa obrazovanju i jačanje položaja žena.

Najviše odabranih tvrtki dolazi iz Njemačke, Italije i Francuske. Neki od njih su talijanski Splastica, inovativni startup koji pretvara pokvareno mlijeko u biorazgradivu plastiku te njemački startup Soluterials koji je razvio lagani nanostrukturirani aluminijski materijal InC, koji je potreban u ključnim budućim industrijama, poput e-mobilnosti i 5G.

Projekti će započeti u proljeće 2022. godine i očekuje se kako će trajati 6 do 12 mjeseci. Pobjednicima će biti dodijeljeno prilagođeno predavanje i mentorstvo u programu Europskog vijeća za inovacije za žensko vodstvo.

Budući da je odaziv na taj prvi pilot-projekt bio vrlo velik, tijekom ove godine obnovit će se program i povećati proračun na 10 milijuna eura, čime će se financirati oko 130 poduzeća (u usporedbi s 50 ove godine).

Više od četvrtine svih start-up poduzeća u Europi dolazi iz područja visoke tehnologije, a vrijednost europskih poduzeća u tom sektoru procjenjuje se na 700 milijardi eura. Međutim, žene su i dalje uglavnom nedovoljno zastupljene. Žene čine samo 17% svih ICT stručnjaka u EU. Žene koje rade u ICT-u zarađuju gotovo 20% manje od muškaraca, a samo 19% europskih ICT poduzetnica su žene.

Europarlamentarka Sunčana Glavak ističe kako zbog razlike u plaćama između muškaraca i žena proizlazi da žene rade mjesec dana u godini besplatno. Uz to, problem je postojanje takozvanih "ženskih" zadataka, kao što su rodiljni dopusti, skrb o starijima i kućanstvu, zbog kojih, ističe zastupnica, dugoročno pati njihov profesionalni razvoj, a u konačnici vodi i prema manjim mirovinama. Žene se suočavaju i sa staklenim stropovima, koji im onemogućuju napredovanje na radnom mjestu.

- Vjerujem da bi jedno rješenje moglo biti poticanje žena da igraju aktivnu i istaknutu ulogu u sektoru digitalne tehnologije. Javni i privatni sektor i civilno društvo trebali bi usko surađivati na poboljšanju ravnopravnosti spolova u digitalnoj sferi. U svom parlamentarnom radu često govorim o internetskom nasilju i poteškoćama s kojima se žene suočavaju na mreži, poput prijetnji, uhođenja, zastrašivanja, objektivizacije i potkopavanja njihovog profesionalnog rada ili njihove prisutnosti u javnoj sferi. To često obeshrabruje žena da sudjeluju u važnim raspravama i bave se politikom, koja bi trebala arena za sve, kazala nam je nedavno zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:51