BIRD INKUBATOR

Prvi hrvatski inkubator za startupe usmjerene na umjetnu inteligenciju

Novi inkubator zauzima 450 kvadrata, a nastao je na inicijativu tvrtke Poslovna inteligencija, kojoj su se zatim priključili investitori, mentor i startupi

U Zagrebu je otvoren prvi AI inkubator. BIRD Inkubator novi je prostor, koji povezuje coworking, mentoring, investicije i suradnju startupa. Zauzima 450 kvadrata u centru Zagreba, tik do HUB385, donedavno najvećeg privatnog coworkinga u Hrvatskoj. BIRD će isprava raditi u tihom modu zbog pandemije i epidemioloških mjera. Unatoč tom ograničenju u novi prostor već je primljeno sedam startupa. Prvi su s inkubacijom u BIRD-u krenuli unazad mjesec-dva.

Dražen Oreščanin, predsjednik Uprave Poslovne inteligencije i jedan od pokretača BIRD Inkubatora kaže da je od početne ideje u travnju prošle godine bilo je dosta priprema, posebno oko uređenja novog prostora.

"Sad kad je sve na mjestu, a timovi odabrani, jedva čekamo vidjeti prve rezultate. Vjerujemo da smo Inkubator pokrenuli u pravo vrijeme. Zajednica okupljena oko udruge CroAI – hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, pokrenula je veliki broj aktivnosti što je rezultiralo većim zanimanjem šire zajednice za područje umjetne inteligencije. Tako se rodila ideja o pokretanju inkubatora koji bi primio ne samo hrvatske, nego i regionalne, europske i svjetske startupe koji u temelju razvoja imaju umjetnu inteligenciju. To vidimo kao naš doprinos pokretu koji će smjestiti Hrvatsku na europsku kartu umjetne inteligencije", kaže Oreščanin.

Na službenom otvaranju predstavljeno je prvih sedam startup timova koji su, nakon prijave i intervjua pred odborom Inkubatora sastavljenom od ključnih ljudi Poslovne inteligencije i mentora, primljeni u Inkubator. Timovi, od kojih je većina krenula s procesom inkubacije krajem 2020., dolaze iz Hrvatske dok međunarodnu notu daje iskusan tim iz Indije, Marksman digital, koji razvija platformu za prodaju i anotaciju velikih skupova podataka poput slika na kojima će biti moguće treniranje algoritama i modela umjetne inteligencije. Timovi iz Hrvatske su: AI-zyme koji uz pomoć umjetne inteligencije traže nove sekvence proteina i enzima za primjenu u medicini i industriji; Merity koji automatizira prikupljanje podataka zaposlenika i mjerenje zadovoljstva te naprednom analitikom daje preporuke za unapređenje poslovnih procesa; NeolightAI koji kreira sustav za upravljanje zadovoljstvom gostiju u turizmu i komunikaciju s virtualnim agentom; Platepay koji omogućuje plaćanje automobilskim registarskim tablicama i geolokacijski marketing na temelju analitike; SciBiz koji gradi naprednu platformu za prodaju inovativnih materijala te povezivanje znanstvenih institucija i biznisa te TriCor čiji proizvod koristi tehnologiju i senzoriku iz odjeće za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Željko Krizmanić, voditelj Inkubatora BIRD kaže da su brzo popunili sve kapacitete.

"Startup timovi koji prepoznaju veliku vrijednost onoga što nudimo i koji stvaraju proizvode vezane za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku podataka, bez obzira na poslovno područje, mogu nam se slobodno javiti putem web stranice. Inkubator funkcionira po principu hop-on/hop-off sustava. Kad se pojavi tim vrijedan ulaska u Inkubator i ako ima mjesta primamo ga na šest mjeseci koliko traje program unutar kojega tim od početne ideje ili prototipa stvara proizvod spreman primiti investiciju i/ili izaći na tržište", kaže Krizmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 02:44