SVIJET BEZ GRANICA

Prvi DisCloud instaliran je na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu

Prva karakteristika novog porizvoda udruge Liberato je potpuna prilagođenost interaktivnog ekrana osobama s invaliditetom

Stipo Margić

 Nikola Vilic/Cropix

Prvi DisCloud, novi proizvod udruge Liberato instaliran je na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu. Riječ je o proizvodu koji ima više funkcija i područja djelovanja. Prva i osnovna karakteristika je potpuna prilagođenost interaktivnog ekrana osobama s invaliditetom. Na primjer, na DisCloud može biti instalirana softver „LiberatoMap“ koji na jednostavan i brz način korisnicima pruža informacije o pristupačnosti javnih i privatnih objekata. Osim ovog podržava i sve druge softvere po željama kupca (npr. vodič u trgovačkom centru, kiosk za prodaju karata u trajektnoj luci itd.), pojašnjavaju u udruzi Liberato koju su u prosincu 2019. osnovali studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu.

Predsjednik Liberata Stipo Margić i sam zna s čime se sve suočavaju osobe s invaliditetom. S neurološkom bolešću završio je u invalidskim kolicima i suočio se s dovoljno arhitektonskih prepreka.

Danas je Stipo Margić inženjer informacijske tehnologije, nastavio je specijalistički studij i trenutno je na 4-toj godini. Njegov kolega, dopredsjednik udruge Mijo Matijević student je završne godine informacijske tehnologije. U nastojanjima da osobama s invaliditetom olakšaju kretanje i poboljšaju kvalitetu života pomaže im i 20-tak volontera.

image

DisCloud Lberato

Lberato

U kreiranju rješenja pod motom “Svijet bez granica”, udruga Liberato već ima nekoliko velikih projekata iza sebe. Izradili su tako LiberatoMap - interaktivnu mapu za osobe s invaliditetom, koja omogućava lakši i brži pristup informacijama o pristupačnosti objekata u gradu s fokusom na tehničku infrastrukturu. Mapa je dostupna online, a tim svakodnevno radi na razvoju mobilne aplikacije te širenju na područje cijele Hrvatske. Trenutno su obuhvaćeni gradovi Split, Trogir i Omiš.

Projekt LiberatoTalk obuhvaća različite događaje/predavanja/panel rasprave za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom u širem društvenom kontekstu te razgovoru o problemima s kojima se oni susreću. U sklopu tog projekta, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom organizirana je i panel rasprava na temu "Osobe s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju" u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, a u planu je i nastavak zajedničkih aktivnosti.

Na popisu je i Vodič za studente s invaliditetom, LiberatoTech - Centar za razvijanje računalnih vještina itd…

image

DisCloud Lberato

Lberato

Kad je riječ o novom proizvodu DisCloud-u, u Liberatu navode kako su se da bi zaokružili cijelu priču odlučili za napajanje preko energije sunca.

- Za to postoje dva razloga, jedan od njih je očuvanje okoliša, a i mislili smo na samu arhitekturu grada, gdje kod instalacije DisClouda na površine nije potrebno izvoditi građevinske radove kako bi doveli napajanje gradske mreže. DisCloud također pruža funkciju punjenja motora invalidskih kolica i ima opciju pružanja marketinških usluga - navode.

Proizvod će, pojašnjavaju, moći koristiti svi građani, a prioritetno osobe s invaliditetom. Kako ističu, DisCloud će građanima pružiti novu dimenziju pristupačnosti u gradu, te će pomoći turistima osobama s invaliditetom kojih u svijetu ima preko 650 milijuna. Ustanove će moći dosta svojih usluga prebaciti na prilagođeni kiosk kako bi nadomjestili nedostatke svoje arhitektonske nepristupačnosti objekta.

image

DisCloud Lberato

Lberato

Udruga Liberato ima veliku podršku Sveučilišta u Splitu i Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, kao i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Kod izrade konstrukcije, kako su istakli, velik doprinos dao je profesor dipl. ing. Slaven Šitić. Također surađuju sa većinom lokalnih udruga s sličnim ciljem, kao i nekolicinom lokalnih tehnoloških tvrtki.

Kažu i kako trenutno rade na mobilnoj verziji aplikacije kao i na boljem prilagođavanju aplikacije slijepim i slabovidnim osobama, a sve kako bi kreirali svijet bez barijera.

U Europskoj uniji trenutno živi 87 milijuna osoba s invaliditetom. U lipnju 2020. Europski parlament, koji se zalaže za uključivo društvo u kojem su prava osoba s invaliditetom zaštićena i u kojem nema diskriminacije, odredio je svoje prioritete za novu strategiju EU-a za osobe s invaliditetom nakon 2020., nadovezujući se na Europsku strategiju za osobe s invaliditetom 2010.-2020.

U ožujku 2021. Komisija usvaja Strategiju o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.-2030. koja sadržava glavne preporuke Parlamenta. To su uključivanje prava svih osoba s invaliditetom u sve politike i sva područja, kao i mjere za oporavak i ublažavanje kako bi se izbjegle neproporcionalne posljedice zdravstvenih kriza poput COVID-19 za osobe s invaliditetom.Također i ravnopravan pristup osoba s invaliditetom zdravstvenoj skrbi, zapošljavanju, javnom prijevozu i stanovanju, te provedba i daljnji razvoj pilot-projekta iskaznice EU-a za osobe s invaliditetom, koja omogućuje uzajamno priznavanje invaliditeta u nekim zemljama EU-a. Osobe s invaliditetom, njihove obitelji i organizacije sudjelovali su u dijalogu i bit će dio procesa provedbe.

Europska strategija za osobe s invaliditetom donesena je kako bi se provela Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Među konkretnim inicijativama pokrenutima zahvaljujući Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom, kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, nalazi se Europski akt o pristupačnosti kojim se osobama s invaliditetom osigurava pristup većem broju proizvoda i usluga kao što su pametni telefoni, tableti, bankomati ili e- knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:02