DIGI AWARD

Prvaci u kick boxingu i jedan rekreativac razvili sustav senzora za trening za sportaše

Trojica mladića dokazali su da vrhunski sport danas ne može bez tehnologije
Ivan Josipović, Anto Sirić i Andrej Kedveš
 Boris Kovacev/Cropix

Vrhunski sport danas ne može bez tehnologije. Misao je to vodilja mladića, vrhunskih sportaša i poduzetnika, iz zagrebačkog sportsko-tehnološkog startupa Sportreact koji su smislili sustav senzora za trening i razvoj refleksa sportaša.

Kako kažu, to je sustav za sportaše od - sportaša. Anto Širić inače je prvak Hrvatske u kick boxingu u superteškoj kategoriji i student mehatronike na zagrebačkog Tehničkom veleučilištu, Andrej Kedveš je viceprvak svijeta u kick boxingu i student Zdravstvenog veleučilišta, a Ivan Josipović, peterostruki osvajač Case Study Competitiona u Zagrebu, također, rekreativac i glavni kreativac u timu.

Riječ je, ukratko, o senzorima koji dolaze u kompletu od njih osam, veličine dlana na kojima su lampice, a koje sportaš mora deaktivirati pokretom, rukom, nogom ili što već trening uključuje. Senzori su povezani s mobilnom aplikacijom preko koje se odabire trening, a ideja je poboljšati brzinu reakcije sportaša na vizualne podražaje i donošenja odluka.

Brzina reakcije

- Recimo, na primjeru rukometnog treninga, Sportreact senzori se montiraju na okvire gola, a kada jedan od senzora emitira signal, odnosno pokaže boju ili simbol, vratar mora u što kraćem vremenu deaktivirati taj senzor tako da prođe rukom ili ga dotakne. Time vježba brzinu reakcije, reflekse i periferni vid, a poslije u aplikaciji može provjeriti koja mu je bila brzina reakcije - objašnjava Širić koji je i osmislio prototip Sportreact uređaja.

Ukratko, nakon što se program treninga ili testiranja motorike izabere u mobilnoj aplikaciji, na zaslonu senzora pojave se različite boje i simboli, to može biti crvena, žuta, zelena ili brojevi od jedan od devet.

- Mogućnosti testiranja motoričkih i kognitivnih sposobnosti preko aplikacije su zapravo neograničene. Mogu se složiti kompleksni testovi da, recimo, plavu boju na senzoru morate deaktivirati lijevo rukom, a crvenu desnom nogom - objašnjava Andrej Kedveš koji je u timu zadužen za izradu trening rutina.

Recimo, za nogometne su treninge već koristili senzore tako da je igrač loptom u krugu osam senzora te svakog, kako mijenja boju, mora deaktivirati uz zadržavanje lopte i mijenjanje smjera. Tu im je, hvale se, pomogao igrač Dinama Dario Špikić koji je bio oduševljen tehnologijom jer se u aplikaciji bilježi i cijela analitika svakog pojedinog sportaša - njegova brzina reakcije, preciznosti, ravnoteže, koordinacije, fokusa.

S obzirom na sve to ne iznenađuje da je priča o Sportreactu od sporta i krenula. Kako su Andrej i Anto obojica profesionalni kick boksači, prvi je poticaj za senzore za trening, priznaju, došao od Antinog kick boxing trenera koji je želio jedan takav uređaj za svoj klub, ali kako su svi bili preskupi (posebno oni FitLite, vodećeg brenda u tom segmentu), predložio je mladom inženjeru Anti da ga napravi.

- Ovakvi uređaji već postoje u svijetu i koriste ih više-manje svi veliki klubovi, posebno nogometni. Međutim, problem je što oni koštaju između 3000 i 5000 eura, a pritom nijedan ne objedinjuje trening rutine i testiranje motoričkih sposobnosti te mogućnost upravljanja time preko mobilne aplikacije - ističe Ante, dodajući da će cijena njihovog uređaja, s druge strane, biti između 150 i 200 eura po uređaju, kako sada procjenjuju, a prodavali bi ih u kompletu od osam.

- Prvi prototip koji smo napravili je zapravo bio izrađen od plastične posude iz Offertissime i bio je prilično primitivan, ali smo ga usavršavali kroz treninge, poboljšavali kuteve senzora... Zadnji model s kojim planiramo u proizvodnju je napravljen od ASA plastike koja se koristi u automobilskoj industriji i praktički je nepoderiva – objašnjava Anto koji je završni rad na preddiplomskom studiju mehatronika radio baš na temelju Sportreact prototipa.

Koristan savjet

Te su godine osvojili i drugo mjesto na startup natjecanju SmartUp i dobili šest tisuća kuna, to im je bio znak da možda njihova inovacija ima potencijala. Nakon toga osvojili su nagradu za najbolji pitch na Algebra LAB natjecanju, a lani i 100.000 kuna na zagrebačkom Startup Factoryju. U svemu tome, priznaju, najkorisniji im je savjet došao od predsjednika upravnog vijeća Algebre Hrvoja Balena. On im je rekao "prestanite se natjecati i krenite raditi".

- Nakon toga smo otvorili tvrtku, uzeli poticaje za samozapošljavanje i, kako nam je rekao Balen, počeli raditi. Sve novce smo dosad uložili u razvoj proizvoda i sada smo napokon došli do komercijalnog prototipa – kaže Anto, dodajući da bi im nagrada od natjecanja pomogla u skaliranju proizvodnje.

Što se potencijalnih kupaca tiče, ciljaju oni na sve naše i inozemne klubove - nogometne, košarkaške, rukometne, teniske, borilačke. Za početak, veli, rado bi i priliku da domaćim klubovima uživo, na treningu, demonstriraju što sve njihova inovacija može.

image
Student DIGI Award 2021
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 14:09