Drugi najveći privatni poslodavac u Americi

Propao pokušaj osnivanja prvog sindikata u Amazonu u SAD-u

Za razliku od SAD-a, u EU su sindikati u Amazonovim skladištima učestali, a i internetska kompanija je pod većim pritiskom javnosti i političara, pa i Europskog parlamenta
 Patrick T. Fallon/AFP

Propao je pokušaj osnivanja najvećeg sindikata u SAD-u u posljednja tri desetljeća. Radnici u najvećem Amazonovu skladištu u Sjevernoj Americi, u Alabami, koje zapošljava 5800 radnika, glasali su protiv osnivanja sindikata. Od 3215 glasova njih 1798 bilo je protiv. Glasove je skupljala nezavisna Vladina agencija zadužena za provedbu radnog zakonodavstva.

Amazon, koji je bio protiv sindikalnog udruživanja, odbacio je tvrdnje da je ovo njegova pobjeda. Sindikati su se bili fokusirali na Amazon, jer je sa svojih 800.000 zaposlenih drugi najveći privatni poslodavac u Americi. Paradoks je da unazad desetljeća, sindikati u SAD-u uživaju najveću podršku u javnosti. Prema Gallupu, podržava ih dvije trećina Amerikanaca.

Za razliku od SAD-a, dio Amazonovih skladišta u EU imaju sindikate. Štoviše, Amazon je pod većim pritiskom da pruži bolja prava radnicima u Uniji nego u SAD-u. Krajem prošle godine skupina od 36 članova Europskog parlamenta nakon samo jednog Amazonovog oglasa za posao zatražila je od Jeffa Bezosa da se očituje o tome radi li njegova kompanija protiv sindikata u Uniji, upozorivši ga da je to protuzakonito. U dopisu europarlamentaraca navodi se da su primijetili da je Amazon tražio dva analitičara, koji znaju francuski i španjolski, a kojima bi posao bio istraživati unutarnje prijetnje.

"Da li Amazon namjerno cilja djelovanje sindikata", pitaju europarlamentarci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:08