EUROPSKA MLADOST

Program Škola ambasador Europskog parlamenta dobio je svoju himnu, poslušajte EPASsong

Što mladi više znaju o Europi, postaju svjesniji međusobne povezanosti te mogu bolje iskoristiti mogućnosti koje im pruža EU

Program Škola ambasador Europskog parlamenta ima svoju himnu #EPASsong

 Ured EP-a u Hrvatskoj

Program Škola ambasador Europskog parlamenta (European Parliament Ambassador School - EPAS), u kojem ove godine sudjeluje 50 hrvatskih gimnazija i strukovnih škola, uoči predstojećih blagdana dobio je svoju himnu: #EPASsong.

Javljaju to iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u čijoj organizaciji ovu veselu i optimističnu posvetu europskoj mladosti izvode grupa Adastra i pjevačica Nika Antolos, a poruka je: što mladi više znaju o Europi, postaju svjesniji međusobne povezanosti te mogu bolje iskoristiti mogućnosti koje im pruža Europska unija. Pjesmu možete pogledati i poslušati na YouTube kanalu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se u svim državama članicama EU-a s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima i pravima. Uz zabavne nastavne materijale Europskog parlamenta sudionici programa uče o Europskoj uniji, međusobno surađuju kroz interaktivne projekte i radionice te se povezuju sa svojom lokalnom zajednicom, ali i sa zastupnicima u Europskom parlamentu.

Zbog svojih inovativnih elemenata, ovaj se program u Hrvatskoj, kako ističu u Uredu EP-a u Hrvatskoj, pokazao posebno dragocjenim u doba pandemije. Učenicama i učenicima koji u njemu sudjeluju omogućio je kontakte s vršnjacima u EU-u, potaknuo ih je na kreativno razmišljanje o mogućim rješenjima za izazove s kojima se suočavamo, te im omogućio da sudjeluju u stvaranju novih uzbudljivih formata i sadržaja, kao što je i himna #EPASsong.

image

Adastra i Nika Antolos

Ured EP-a u Hrvatskoj

Videospot za #EPASsong sniman je u Gimnaziji Velika Gorica, jednoj od 50 srednjih škola iz Hrvatske koje trenutno provode EPAS program. Ravnateljica gimnazije dr. sc. Brankica Žugaj ističe kako EPAS nije jedini europski projekt koji se provodi u njihovoj ustanovi te navodi da su učenici i nastavnici sudjelovali i u programu Euroscola, simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu.

- Gimnazija Velika Gorica postiže izuzetne rezultate u različitim EU projektima. Ponosna sam što smo dio programa Škola ambasador Europskog parlamenta koji je našim učenicima i nastavnicima omogućio da aktivno sudjeluju u demokratskom procesu EU-a - istaknula je ravnateljica.

Voditeljica EPAS programa u Gimnaziji Velika Gorica, profesorica Olieta Horvat Kardoš izdvojila je aktivnosti iz programa koje su posebno zanimljive učenicima.

- Putem različitih digitalnih alata, istraživačke nastave, igre, učenici na zanimljiv način istražuju povijest EU-a, proučavaju medijsku pismenost, prepoznaju dezinformacije te se informiraju o Europskoj uniji i njenim vrijednostima – izjavila je Horvat Kardoš.

Priopćeno je i kako su učenici Gimnazije Velika Gorica s velikim veseljem sudjelovali u snimanju videospota. Istaknuli su kako je to bila prilika i za zabavu i za učenje novih vještina.

- Snimanje spota bila je odlična prilika za stjecanje novog iskustva. Vidjeli smo što je sve potrebno za profesionalno snimanje spota i mogli smo pomoći u gotovo svakom aspektu. Na kraju dana smo bili iscrpljeni, ali se itekako isplatilo. Nadam se da ćemo imati još ovakvih prilika – kazala je mlada Velikogoričanka Karla Barić.

- Uz odličnu ekipu i atmosferu, snimanje je izvrsno prošlo. Profesionalna ekipa nas je naučila principima snimanja, što je korisno i interesantno. Ovakva iskustva bi odlično došla svakom učeniku EPAS programa – naglasila je i velikogorička ambasadorica junior Alma Beriša.

image

#EPASsong

Ured EP-a u Hrvatskoj

Za glazbu, tekst na engleskom jeziku, aranžman te video produkciju zaslužan je glavni vokal Adastre, Jeronim Szabolcs Marić, dok su za snimanje videospota bili zaduženi Bruno Zlomislić s asistentom Tomislavom Tokićem.

U snimanju #EPASsong videospota sudjelovale su glazbenice Sonja Frakaš i Marija Kušević, 2. D

Tehnička podrška bili su: Dario Anđel, Bruno Ševčenko, Alma Beriša, Karla Barić i Klara Zima 4. D

Plesači su: Roko Šašić 4. B, Dora Šašić, 2. B, Nika Žerjav, Dora Čunčić, Lana Ferjančić 2. D, Leticija Maričić, Elena Kovačević, Marija Haraminčić, Klara Bilać i Lea Kordić 3. D, Karlo Dobrinčić 4. D, Fran Vodopija 3. B, Helena Matošević 1. A, Ana Lizatović 3.A.

Nastavnica glazbene umjetnosti Ivana Petravić angažirala je plesače i glazbenike dok je glavnu ulogu u koordinaciji učenika imala voditeljica EPAS programa u Gimnaziji Velika Gorica Olieta Horvat Kardoš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:28