BUDUĆNOST EUROPE

Problem novih generacija u poljoprivredi je generalni problem i zato treba ulagati u mlade

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je u Slavonskom Brodu panel na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede

U Slavonskom Brodu održan je panel na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede

 Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je u Slavonskom Brodu panel na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede na kojem se raspravljalo o interesu novih generacija za ovu gospodarsku djelatnost, izazovima prilagodbe proizvodnje europskom zelenom planu te mogućnostima koje poljoprivrednicima nude EU fondovi. Kako su izvijestili, riječ je o tematskoj raspravi koja je dio procesa Konferencije o budućnosti Europe čiji je cilj prikupljanje ideja građanki i građana te izrada prijedloga za reformu i prioritete EU-a.

Prva faza Konferencije trebala bi završiti ovog proljeća, a nakon toga slijedi razdoblje stvarnih promjena, kazala je zastupnica Sunčana Glavak (HDZ, EPP), koja je na početku pozdravila okupljene istaknuvši da je krajnji cilj procesa "reforma Unije koja održava želje građana". Glavak je jedna od 108 europarlamentaraca koji sudjeluju u radu plenarne skupštine Konferencije što se upravo ovaj vikend održava u Strasbourgu..

- U fokusu su građani, moramo uvažavati njihove ideje, ne moramo uvijek imati isto mišljenje, ali zajednička namjera je ista: bolji život građana u EU-u sutra - naglasila je Glavak.

Kako navode iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u raspravi, koju je moderirala novinarka Željka Gavranović, sudjelovali su zastupnik Karlo Ressler (HDZ, EPP), predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, pročelnica Biotehničkog odjela Sveučilištu u Slavonskom Brodu Slavica Antunović, mladi poljoprivrednik i poduzetnik Zvonimir Kalić te studentica ekološke poljoprivrede Anđa Zeba.

Uvodno su govorili europarlamentarci Tomislav Sokol (HDZ, EPP) i Ladislav Ilčić (Hrast, EKR), potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica (u snimljenoj videoporuci), direktor razvojne agencije Slavonskog Broda Dejan Vukasnović, pročelnik Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović, te rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivan Samardžić.

Zastupnik Ressler je istaknuo kako će prema novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici minimalno 10 posto izravnih plaćanja biti potrebno koristiti za potporu malim i srednjim gospodarstvima, a najmanje 3 posto proračuna ići će mladim poljoprivrednicima.

- Problem novih generacija u poljoprivredi nije ograničen samo na Hrvatsku, nego je generalni problem i zato treba ulagati u mlade - istaknuo je Ressler.

Govorio je i o konkretizaciji strategije "od polja do stola" i inicijativi povezivanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača sa školama i vrtićima. O toj strategiji govorio je i zastupnik Sokol, kao izvjestitelj u ime kluba zastupnika Pučana, istaknuvši da je riječ o temelju prema kojem će se mijenjati načini proizvodnje i konzumiranja hrane u EU-u. Podsjetio je kako je cilj "smanjiti upotrebu pesticida, gnojiva, antibiotika u uzgoju životinja te povećati poljoprivredne površine pod ekološkim uzgojem”.

Zastupnik Ilčić je naglasio kako je neupitna važnost ekologije i ekološkog pristupa, ali da u središtu poljoprivredne politike treba biti poljoprivrednik te kako je važno poštovati načelo supsidijarnosti.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir govorila je o najvećim preprekama ulasku mladih u poljoprivrednu proizvodnju pa je tako izdvojila pristup poljoprivrednom zemljištu, jeftinim kreditima te tržištu.

- Ono što je problem je i pitanje infrastrukture i prepreka koje donosi život na selu jer je Hrvatska po digitalizaciji ruralnog prostora tek na 20. mjestu u EU-u - upozorila je Petir.

O vlastitom iskustvu bavljenja poljoprivredom govorio je Zvonimir Kalić, mladi đakovački poljoprivrednik koji je preuzeo obiteljsko gospodarstvo. Istaknuo je kako je bilo izazovno, ali da je upornošću i velikim trudom njegov rad danas itekako priznat. Kalić je nositelj brojnih priznanja, a među ostalim osvojio je i treće mjesto kao šampion hrane u poljoprivredi na razini EU-a.

Pročelnica Biotehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu Slavica Antunović govorila je o studijskim programima koji se nude mladima i o interesu za njih, ustvrdivši kako se "nažalost demografska slika reflektira i na broj upisanih".

Studentica Anđa Zeba kazala je kako se nada da će što više mladih ipak ostati na svojim imanjima na selu te dodala kako se u poljoprivredi otvaraju nove prilike, među ostalim i kroz uzgoj kultura na manjim površinama, ali i porast trenda agroturizma.

Panel su pratili i u raspravi s govornicima sudjelovali i sudionici programa Škola ambasador Europskog parlamenta iz Slavonskog Broda: učenici i profesori Gimnazije Matija Mesić te Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod, izvijestili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Panel o mladima i budućnosti održive poljoprivrede održan je u partnerstvu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Hrvatskog sabora, Hrvatske zajednice županija, Grada Slavonskog Broda, te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga što će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je tematske rasprave u nekoliko sveučilišnih gradova. Prije Slavonskog Broda i panela o budućnosti održive poljoprivrede, u Splitu je održana rasprava o mladima i tržištu rada, u Zadru o budućnosti Mediterana, u Osijeku o IT industriji, u Puli o obrazovanju, Dubrovniku o održivom turizmu, a u Rijeci o budućnosti kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2023 12:08