PRIJAVE DO 1. OŽUJKA

Prilika za startupe: 6 predavača u 6 tjedana podijelit će znanja i iskustva kroz 6 tema

Startupi koji uspješno završe program imat će mogućnost osigurati investiciju od 50.000 eura i više, javljaju iz BIOS-a

Ilustracija

 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia

Pozivamo sve tehnološki orijentirane osobe i startupe da se registriraju na stranici i priključe programu te na taj način podrže razvoj programa i startup ekosustava. Program počinje 1. ožujka 2022. godine, do kada je se moguće prijaviti, a sudjelovanje je potpuno besplatno, javljaju iz Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o. iz Osijeka, kontakt točke za Program European Startup Universe Croatia.

Kako pojašnjavaju, European Startup Universe (ESU) je program usmjeren prema tehnološkim startupima u Europskoj uniji. Cilj mu je povezati startupe u ranoj fazi poslovanja sa stručnjacima unutar tehnološke zajednice koji im mogu pomoći sa znanjem, savjetima i potencijalno financijama u njihovom razvoju i rastu.

-Tu prvenstveno mislimo na poznate investitore, stručnjake, vlasnike uspješnih tehnoloških tvrtki. Plan je da se svi sastanu na istom virtualnome mjestu tijekom 6 tjedana na kojem će svaki startup imati pristup znanju, iskustvima, financiranju, potencijalnu mogućnost širenja na zemlje EU te pronalazak novih klijenata – pojasnili su u osječkom poduzetničkom inkubatoru.

Navode i kako će startupi koji uspješno završe program mentoriranja imati mogućnost osigurati investiciju od 50.000 eura i više za pokretanje i provedbu svog poduhvata.

Također informiraju kako je ESU program prošle godine započeo u Grčkoj te je unutar zajednice polučio odličan uspjeh. Kroz taj program u Grčkoj je prošlo više od 300 startupa. Nakon prošlogodišnjih rezultata, poručuju, cilj je u narednim godinama proširiti program na cijelu EU. Za ovu godinu provedba programa je dogovorena u 11 zemalja, a Hrvatska je jedna od njih.

- Ponosni smo što je Poduzetnički inkubator BIOS prepoznat kao poduzetnička potporna institucija s dugogodišnjim iskustvom te nam je dodijeljena uloga organizatora programa za Republiku Hrvatsku – ističu u BIOS-u, čiji djelatnici Saša Lamza i Tihomira Klobučar vode ovaj program.

European Startup Universe Croatia program okupio je 6 predavača koji će tijekom 6 tjedana sa svim sudionicima podijeliti znanja i iskustva kroz 6 tema. To su:

1. How to talk to clients to discover a need? - Filip Stipančić, Lean Startup Croatia

2. How to recruit (employees, Board of Advisors members, etc.) - Božidar Pavlović

3. How to build a Minimum Viable Product (MVP)? - Bela Ikotić, Mobile Games Entertainment

4. How to do marketing for a consumer product/How to sale? - Ida Pandur

5. How to raise fundings? - Ivo Špigel, Perpetuum Mobile

6. How to make your pitch deck? - Ivan Jelušić, ORQA

Nadalje informiraju kako će tijekom programa svim prijavljenim startupima na raspolaganju biti čak 9 mentora čija znanja i profesionalne karijere pokrivaju područja iz prava, financija, investicija, poslovanja, tehnologije te svega potrebnog za rast i razvoj tehnološkog startupa. Zainteresirani startupi će moći sudjelovati u 1:1 online sastancima sa sljedećim mentorima:

1. Goran Simonovski, angel investitor

2. Nikola Pavešić, Infobip

3. Srđan Kovačević, suosnivač i direktor tvrtke ORQA

4. Boris Guljaš, odvjetnik specijaliziran za radno i pravo trgovačkih društava

5. Bela Ikotić, Mobile Games Entertainment

6. Jeronim Pandurić, osnivač i direktor tvrtke Poslovni plan

7. Mihael Tomić, Mono Software

8. Mario Čelan, direktor Regionalne razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA

9. Tijana Sigel, voditeljica Općih, pravnih i kadrovskih poslova u Riječkoj razvojnoj agenciji PORIN

U BIOS-u pojašnjavaju i kako će registrirani startupi moći ako žele prisustvovati predavanjima i mentoriranju, predavača i mentora iz dugih država jer će se većina programa održavati i na engleskom jeziku.

Dodajmo i kako je digitalna transformacija jedan od glavnih prioriteta EU-a. Kako je istaknuto na stranicama Europskog parlamenta, digitalna rješenja pružaju važne mogućnosti i ključna su za oporavak Europe i njezin konkurentni položaj u globalnom gospodarstvu.

U okviru programa ulaganja kao što su Obzor Europa koji je usmjeren na istraživanje i inovacije te Instrument za povezivanje Europe koji je usmjeren na infrastrukturu dodjeljuju se i znatni iznosi za digitalni napredak. Parlament je u travnju 2021. usvojio program Digitalna Europa, čiji cilj je ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:07