ZAPOŠLJAVANJE ŽENA

Prijave za program ‘Zaželi‘ kreću od srijede, 25. svibnja 2022. od 9 sati

Čak 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i nemaju nikoga tko bi im pomogao

Ilustracija

 I Store/Alamy/Alamy/Profimedia

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u srijedu je objavilo Poziv „Zaželi –program zapošljavanja žena – faza III“, kojim će se nastaviti financiranje zapošljavanja teže zapošljivih žena za pružanje potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Pozivom će se, kako su izvijestili, osigurati prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa ESF+ u okviru novog financijskog razdoblja 2021.-2027.

Projektne prijedloge bit će moguće podnositi od srijede, 25. svibnja 2022. godine od 9:00 sati, a Poziv će biti otvoren do iscrpljenja dostupne financijske omotnice ili najkasnije do srijede, 31. kolovoza 2022. godine.

Kako su pojasnili u ministarstvu, trajanje provedbe projekata u okviru faze III je do osam mjeseci, u okviru čega će se zapošljavati žene u trajanju do šest mjeseci za pružanje usluge krajnjim korisnicima - starijim i nemoćnim osobama. Uz jedinice lokalne i regionalne samouprave, prijavitelji mogu biti neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu imaju predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti.

Starije i nemoćne osobe, ističu, jedne su od najranjivijih skupina u društvu te su u visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Studija o istraživanju o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE) je pokazala da 77 tisuća stanovnika starije dobi u Hrvatskoj imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te nemaju nikoga tko bi im u tome pomogao. Dodatno, posljednje dvije godine obilježila je pandemija koja je utjecala značajno na živote starije populacije kod koje postoji povećan rizik od socijalnog isključivanj, navode u resornom ministarstvu.

„Povratne informacije s terena pokazuju da je program 'Zaželi' uspješan i nezamjenjiv u lokalnim zajednicama, jer istovremeno adresira dvije skupine naših korisnika – teže zapošljive žene te starije i nemoćne osobe. Zato je Vlada predložila njegov nastavak, jer time nastavljamo daljnje socijalno uključivanje naših građana u svim krajevima Hrvatske“, izjavio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U ministarstvu navode i kako je do sada u okviru obje faze Poziva „Zaželi“ od prosinca 2017. do srpnja 2021. godine financirano ukupno 746 projekata ukupne vrijednosti 1,8 milijardi kuna. Kroz projekte je ugovoreno zapošljavanje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Europski socijalni fond (ESF) jedan je od strukturnih fondova Europske unije, kojem je osnovni cilj smanjenje razlika u životnom standardu u državama članicama EU i to kroz promicanje ekonomske i socijalne kohezije. Obnovljeni i pojednostavljeni Europski socijalni fond, poznat je kao Europski socijalni fond plus (ESF+)

Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, cilj je Europskog socijalnog fonda plus državama članicama pružiti potporu u nošenju s krizom uzrokovanom pandemijom bolesti COVID-19, u postizanju visoke razine zaposlenosti i pravedne socijalne zaštite te u razvoju kvalificirane i otporne radne snage koja je spremna prijeći na zeleno i digitalno gospodarstvo. ESF+ je najvažniji instrument EU-a za ulaganje u ljude, istaknuto je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 11:45