Socijalna pravednost

Prelazak na digitalnu EU mora biti pravičan

Ambicija Unije je, navodi Europski parlament, da Europa postane digitalno neovisna, ali i zadrži socijalnu pravednost
Socijalna pravda
 Niksa Stipanicev/Cropix

Europa si je zacrtala ambiciozan cilj: Do 2030. mora provesti digitalnu transformaciju!

Ambicija Unije je, navodi Europski parlament, da Europa postane digitalno neovisna. To će, pojašnjava, koristiti građanima i poduzećima.

Europarlamentarci pak upozoravaju da se to treba dogoditi imajući na umu socijalnu pravdu.

Naime, korona-kriza ukazala je na činjenice koje su se do sada provlačile ispod radara, a to je da određeni tip radnika ima nesigurniju poziciju na tržištu rada od ostatka.

Ovdje se posebice misli na mlade ljude koji tek stupaju na tržište i na žene koje rade niskokvalificirane poslove.

Imajući sve ovo na umu, donesena je rezolucija kojom se jamči pristojan rad i plaće, socijalna pravda, jednake mogućnosti, snažni sustavi socijalne skrbi i pravedna mobilnost mobilne snage.

Jedan od zastupnika Europske pučke stranke, Dennis Radtke, ističe da je to naš generacijski izazov.

- Klimatske promjene i digitalizacija bit će izazovi za cijelu generaciju. Neizbježno će dovesti do strukturnih promjena, koje se moraju oblikovati na društveno prihvatljiv i pravedan način - kaže Radtke.

Dodaje da to može funkcionirati samo ako štitimo i podržavamo i našu industriju i radnike.

Europarlamentarci apeliraju i na postavljanje konkretnih ciljeva za provedbu Europskog stupa socijalnih prava (ESPR), kako bi se osiguralo da na jedinstvenom tržištu, socijalna prava dobivaju jednaku zaštitu kao i ekonomske slobode.

Predlažu i svim državama članicama da u potpunosti iskoristiti dostupnu fleksibilnost za javne financije i fiskalne politike i podnesu planove socijalnog napretka (SPP) uz postojeće nacionalne planove oporavka i nacionalne klimatske i energetske planove.

Agnes Jongerius, zastupnica Progresivnog saveza socijalista i demokrata pita se u kakvoj Europi želimo živjeti za deset godina.

- Osobno, želim živjeti u Europi u kojoj svi radnici zarađuju dovoljno za život, sve obitelji mogu si priuštiti stan i nijedno dijete ne mora odrastati u siromaštvu - kaže Jongerius.

Dodaje da preporuke koje daje Unija jednostavno nisu dovoljne da se to ostvari.

- Vlade EU-a i Europska komisija moraju se obvezati na konkretne obvezne ciljeve koji će postići do 2030. godine, kao što su prepolovljavanje nezaposlenosti mladih, jednake plaće i pristupačnije socijalno stanovanje - ističe Jongerius.

Sve države članice trebali bi imati koristi od ove rezolucije, a hoće li ju Komisija prihvatiti znat će se u svibnju na socijalnom summitu EU-a u Portugalu tijekom predstavljanja "Porto 2030 agende".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:39