USPJEH

PowerSplitters osvojio prvo mjesto na Europskom prvenstvu RoboCup Junior

Tim polaznika Centra izvrsnosti novih tehnologija i informatike koristeći tri različite robotske platforme predstavio je povijest Splita

Polaznici Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (arhiva)

 Nikola Vilic/Cropix

PowerSplitters, tim polaznika Centra izvrsnosti novih tehnologija i informatike osvojio je prvo mjesto na Europskom prvenstvu RoboCup Junior, koje se od 1. do 4. lipnja održalo u portugalskom Guimarãesu. Na natjecanju su nastupili robotičari iz 21 zemlje te više od 150 ekipa i 900 sudionika.

Hrvatsku je u devet kategorija predstavljalo 14 ekipa i 37 natjecatelja i natjecateljica te 11 mentora među kojima je bila i ekipa Centra izvrsnosti. Uz mentore Nelu Beronju, Johna Rogošića, Zorana Vukića i Tonija Jagnjića koji su tijekom godine pripremali tim, ekipu Power Splittersa činili su Bartol Babić, Lucija Vučić, Mihaela Grabić, Josipa Vlainić te Sara Emuši Benjak, javljaju iz Centra izvrsnosti.

- Učenici su koristeći tri različite robotske platforme predstavili povijest grada Splita, bogatu kulturnu baštinu i ljepote svoga grada. Osim kreativnog i kostimiranog scenskog nastupa pred ocjenjivačkim povjerenstvom su na engleskom jeziku predstavili svoj rad i prezentirali tehničku dokumentaciju. Presretni smo i ponosni na ostvareni rezultat, ovo je ogroman uspjeh za našu županiju, ali i za cijelu Hrvatsku - kazao je Toni Jagnjić, mentor u Centru izvrsnosti.

Nakon prethodno ostvarenog uspjeha i srebra na međunarodnom natjecanju RoboCup Junior Austria Open 2022 učenici su sa svojim mentorima marljivo radili na stjecanju novih znanja, vještina i razvoju timskog duha, što je rezultiralo osvajanjem prvog mjesta u Portugalu.

-Ovo je kruna rada učenika i njihovih mentora koji u Centru izvrsnosti marljivo i predano rade cijelu godinu. Iznimno smo ponosni na njihov uspjeh, trud i zalaganje i siguran sam da im je s ovakvom strašću i željom samo nebo granica - kazao je ravnatelj Centra izvrsnosti Ivica Zelić.

Hrvatski predstavnici osvojili su ukupno 4 zlatne medalje, 2 srebrne i 1 brončanu medalju, a za ovaj rezultat zaslužna je i odlična suradnja između Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i Centra izvrsnosti Varaždinske županije, istaknuli su.

U rezoluciji od 25. ožujka 2021. o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja, Europski parlament između ostaloga, pozdravlja, ažurirani Akcijski plan za digitalno obrazovanje, njegovo prošireno područje primjene i njegovu ambicioznost, s posebnim ciljevima kojima se ponajprije nastoje riješiti trajnog jaza u digitalnim vještinama, promicati kvalitetno računalno i informatičko obrazovanje ili bolja povezanost u školama, što je daljnji korak prema sveobuhvatnijoj strategiji za digitalne vještine i digitalno obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 08:06