INDUSTRIJSKI EKOSUSTAV

Potraga za novim konceptima; do kraja veljače otvorene su prijave za nagradu ‘Novi europski Bauhaus‘

Žiri će izabrati 16 dobitnika, a među najboljim prijavama birat će se još dvije nagrade na temelju glasova javnosti. Dobitnici će osvojiti do 30 tisuća eura

Ilustracija

 Phovoi R./Panthermedia/Profimedia

Otvorene su prijave za nagradu Novi europski Bauhaus za kreativne nove koncepte i ideje ili postojeće projekte u iznosi od 30 tisuća eura.

Inicijativa Bauhaus u potrazi je za inovativnim projektima i idejama za održiva, lijepa i uključiva mjesta u četiri kategorije: ponovno povezivanje s prirodom, vraćanje osjećaja pripadnosti, davanje prioriteta mjestima i ljudima kojima je to najpotrebnije te poticanje dugoročnog i integriranog razmišljanja o životnom ciklusu u industrijskom ekosustavu.

Te četiri kategorije odražavaju ključne promjene novog europskog Bauhausa, utvrđene tijekom faze kreiranja inicijative uz sudjelovanje tisuća organizacija i ljudi koji su podijelili svoja stajališta i iskustva.

"Novi europski Bauhaus, nadahnut europskom kulturom, obrazovanjem, znanošću i inovacijama, elemente europskog zelenog plana pretvara u poboljšanja u svakodnevnom životu. Radujem se što ćemo u ovogodišnjim prijavama vidjeti najbolje primjere europske kreativnosti", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Prijave će se ocjenjivati s obzirom na tri temeljne vrijednosti inicijative: održivost, estetika i uključivanje.

Prijaviti se mogu sudionici iz svih država članica i cijeloga svijeta, a njihovi se projekti i ideje moraju nalaziti u Europskoj uniji.

U svakoj kategoriji postoje dvije natjecateljske potkategorije: „Nagrada za novi europski Bauhaus” za postojeće projekte dovršene u protekle dvije godine te „Zvijezde u usponu novog europskog Bauhausa” za koncepte ili ideje stvaratelja mlađih od 30 godina.

"Danas, više nego dosad, trebamo održive i inovativne ideje za preobrazbu našeg života i rada, pri čemu nitko ne smije biti zapostavljen. Novi europski Bauhaus nagrađuje najbolje, najhrabrije i najinovativnije koncepte naših regija i gradova koji su dobri za ljude i za naš planet. Te će se nove ideje u europskim regijama ostvariti uz pomoć kohezijske politike, a od njih će imati koristi sve naše zajednice", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Žiri će izabrati 16 dobitnika, a među najboljim prijavama birat će se još dvije nagrade na temelju glasova javnosti. Dobitnici će osvojiti do 30 tisuća eura i komunikacijski paket kako bi mogli dodatno razvijati i promicati svoje inicijative.

Prijave su otvorene do 28. veljače 2022. u 19 sati.

Podsjetimo da je prošle godine pristiglo više od 2000 prijava koje su na inovativni način promišljale promjene u svakodnevnom životu, životnim prostorima i iskustvima koje su pristupačne i jednako dostupne svima. Novi europski Bauhaus jedna je od najvažnijih inicijativa za klimatski učinkovitu i održivu budućnost Unije, koja spaja svijet kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti.

"Novim europskim Bauhausom želimo unaprijediti svaki kutak svake države članice u našoj kulturno i jezično bogatoj Europskoj uniji. Ovim izvješćem pobrinut ću se da inicijativa bude što dostupnija europskim građanima i da njezina provedba u Republici Hrvatskoj i ostalim državama članicama bude što sadržajnija i kvalitetnija jer je to jedan od presudnih koraka za našu održivu i klimatski učinkovitu budućnost", naglasila je europarlamentarka Željana Zovko, izvjestiteljica u sjeni kluba zastupnika Europske pučke stranke za izvješće o Novom europskom Bauhausu u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:17