manifest

Poticanje inovacija: ovo su glavna područja na koja bi se EU trebala usredotočiti

Europa se često oslanja na tehnologije koje dolaze izvana i ta ovisnost predstavlja veliki ekonomski gubitak i potencijalnu sigurnosnu prijetnju
 Joe Raedle/AFP

Ovog tjedna na stolu povjerenice Mariye Gabriel našao se manifest o poticanju inovacija koji predlaže glavna područja na koja bi se EU trebala usredotočiti u stvaranju jedinstvenog europskog inovacijskog područja.

Na samom vrhu tog popisa, nalazi se tehnološka suverenost EU-a.

Europa se često oslanja na tehnologije koje dolaze izvana i ta ovisnost predstavlja veliki ekonomski gubitak i potencijalnu sigurnosnu prijetnju, navodi se u manifestu kojeg potpisuje think-tank Knowledge4Innovation (K4I).

Glavni cilj trebao bi biti, smatraju, osnivanje europskog inovacijskog prostora koji će riješiti spomenute probleme.

"U smislu sigurnosti, obrane i ekonomske stabilnosti, jačanje tehnološke autonomije je od ključne važnosti. Europa se mora osloniti na snagu svojih širokih istraživačkih institucija i njegovati svoju rastuću digitalnu infrastrukturu i gospodarstvo, istovremeno osiguravajući da se temeljne demokratske vrijednosti kontinenta i dalje primjenjuju u novom zelenom i digitalnom dobu. Odgovor je razvoj kohezivnog ekosustava koji njeguje inovativnu izvrsnost na europskom kontinentu. Tako se Europa može pozicionirati kao lider u društveno odgovornoj i ekološki održivoj tehnologiji", predlažu potpisnici manifesta.

Manifest je povjerenici Gabriel predstavila europarlamentarka Maria da Graça Carvalho (EPP) koja je poručila da se ne radi o "cjelovitoj viziji", već o "dinamičnom i živom dokumentu, otvorenom za ideje".

Carvalho je govorila u ime K4I think tanka koji okuplja 40 europarlamentaraca, sveučilišta i industriju. Oni posljednjih 12 godina prikupljaju ideje o tome kako potaknuti inovacije u EU.

Ovim posljednjim dokumentom jasno je da kao središnju ulogu u obnovi europskog gospodarstva vide tehnologiju.

Upravo su inovacije i nove tehnologije te koje će potaknuti prijelaz na klimatski neutralan oporavak i pomoći u ostvarivanju cilja klimatske neutralnosti do 2050.

Ističe se također važnost investiranja u "deep-tech" inovacije u područjima poput umjetne inteligencije, blockchain, pametnih gradova, kvantne tehnologije i robotike. Europske 'deep-tech' kompanije procjenjuju se na više od 700 milijardi eura i čine četvrtinu ukupnog europskog poduzetničkog kapitala. Inovacije koje pokreću te tehnologije ključne su za izgradnju održivog oporavka, ubrzavanje zelenih i digitalnih prijelaza i osiguravanje tehnološkog suvereniteta Europe.

Što se tiče regulacija, predlaže se da regulativa potiče stvaranje jednakih uvjeta u području inovacija, kao i da osigura da nove i postojeće tehnologije rade u korist i za boljitak društva.

Sljedeća tri mjeseca K4I grupa radit će na izradi akcija temeljenih na osam glavnih područja, a u rujnu bi trebali predati nacrt akcijskog plana povjerenici Gabriel.

Povjerenica Gabriel izjavila je da je njezin cilj uspostaviti politiku koja njeguje "inkluzivno, proinovacijsko okruženje" i da će u svojem radu biti usredotočena na povećanje inovacijske kohezije među regijama i među državama članicama, te osnaživanju većeg broja žena u preuzimanju vodećih uloga kao tehnoloških ulagača i poduzetnica.

Europska unija radila je godinama a na stvaranju jedinstvenog tržišta za istraživanja i stoga je jasno da povezivanje inovacijskih ekosustava neće biti jednostavan zadatak. Zastupnica Carvalho istaknula je također kako su inovacije povezane s mnogim drugim područjima, od financijskog sustava do tržišta rada te da je jaz u inovacijskim rezultatima diljem Unije puno veći od jaza ostalih osnovnih ekonomskih pokazatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:55