ŽELJANA ZOVKO

Poslodavci bi trebali promovirati digitalno osposobljavanje kroz programe cjeloživotnog učenja i prekvalifikacija

Dužni smo svim našim građanima osigurati digitalnu dostupnost, pri tom moramo poboljšati digitalnu pismenost i digitalne vještine građana, kako bismo im omogućili da iskoriste tehnološki napredak u najvećoj mogućoj mjeri, kaže zastupnica
Željana Zovko
 Goran Mehkek/Cropix

Što je ključno u digitalnoj transformaciji? Koje su prepreke, a koje šanse u poboljšanju uvjeta života i poslovanja?
S obzirom na značaj digitalne transformacije za sve građane EU-a, ova pitanja smo ususret Danu Europe postavili hrvatskim europarlamentarcima. U izgradnji digitalne budućnosti EU-a cilj je poduprijeti digitalne vještine građana, otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelenu tranziciju, te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, uz osiguranje temeljnih prava i vrijednosti.
- Digitalne tehnologije se sve više šire i integriraju u sve aspekte svakodnevnog života. Mnogi su gospodarski sektori već transformirani uslijed rastuće potražnje za internetskim uslugama, umjetnom inteligencijom i inovativnim analitikama podataka. Bila sam izvjestiteljica u sjeni za Mišljenje o novoj strategiji za mala i srednja poduzeća u kojem sam istaknula da smo, s obzirom na sve veći značaj digitalnih tehnologija, dužni svim našim građanima osigurati digitalnu dostupnost. Pritom moramo poboljšati digitalnu pismenost i digitalne vještine građana, kako bismo im omogućili da iskoriste tehnološki napredak u najvećoj mogućoj mjeri – kaže HDZ-ova Željana Zovko iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.
Zastupnica Zovko nadalje naglašava kako je potrebno ažurirati obrazovne sustave kako bi posvetili dovoljno pozornosti programiranju, kritičkom razmišljanju i ostalim digitalnim vještinama. Uz to, poduzetnici i poslodavci, kako ističe, trebali bi biti u mogućnosti promovirati digitalno osposobljavanje kroz programe cjeloživotnog učenja i prekvalifikacija, u svrhu poticanja otvaranja novih radnih mjesta, što dovodi do gospodarskog rasta i povećane produktivnosti.
- No, druga strana medalje je izazov očuvanja integriteta i privatnosti građana na internetu. Zakonodavci Europske unije i država članica imaju važan zadatak u ažuriranju pravila o privatnosti podataka i cyber sigurnosti. Kroz nadolazeći Akt o digitalnim uslugama i revidiranjem Direktive o elektronskoj trgovini možemo postaviti pravne standarde za mrežne platforme. Pritom moramo očuvati poštivanje slobode izražavanja, što je jedna od naših temeljnih vrijednosti, i ne smijemo tolerirati govor mržnje ni na koji način, na internetu ili izvan njega – naglašava Željana Zovko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:27