BUDUĆNOST EUROPE

Poruka za vršnjake: ‘Mladi se trebaju više uključiti jer svijet ostaje na nama‘

Antonia Lea Knežević, Lea Mikulić i Eva Čukušić sudjeluju u programu ‘Škola ambasador Europskog parlamenta‘

Eva Čukušić, Lea Mikulić i Antonia Lea Knežević

 Josko Ponos/ Cropix

Antonia Lea Knežević, Lea Mikulić i Eva Čukušić učenice su trećeg razreda IV. Gimnazije “Marko Marulić” u Splitu, jedne od škola ambasadora Europskog parlamenta u Hrvatskoj. I njih tri uključile su se u ovaj program koji se od školske godine 2016./2017. provodi u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, i tako postale mlađi ambasadori Europskog parlamenta.

Niti vodilje tog programa su europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije, a kroz program se poboljšava informiranost mladih o Europskoj uniji i jača svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Nastavnici uključeni u ovaj program imaju ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici postaju mlađi ambasadori.

Kratko smo razgovarale za vrijeme održavanja panela "Mladi i budućnost rada" koji je u sklopu Konferencije o budućnosti Europe organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Pratile su raspravu o tome koji su poslovi i vještine budućnosti, na koji se način Europska unija treba prilagoditi aktualnim izazovima i kakve odgovore može u tom kontekstu ponuditi proces Konferencije o budućnosti Europe.

image

Eva Čukušić, Lea Mikulić i Antonia Lea Knežević

Josko Ponos/Cropix

Na pitanje zašto su se uključile u program “Škola ambasador Europskog parlamenta”, Lea Mikulić kaže kako je zanima politika i želi steći predznanje prije nego dođe na fakultet. I Antonia dodaje kako je sve više zanima politička scena, sve joj je novo, a program joj pruža priliku novih znanja i sposobnosti.

Pitamo koliko znaju o programu Erasmus, sve tri odgovaraju kako su informirane i što budu imale više prilika više će znati. I naravno, sve žele još više upoznavati Europu.

- Apsolutno, htjela bih putovati, upoznavati se s različitim kulturama, sa stanjima u svakoj državi, vidjet ćemo koliko ćemo sve biti u mogućnosti, ovisno općenito o situaciji u svijetu i Europi – kaže Antonia Lea.

- Svijet je velik, treba ga vidjeti i mijenjati – ističe Lea.

- Da, naravno. Prvenstveno me zanima kultura zemalja na Mediteranu, primjerice Španjolske, Portugala – kaže Eva odgovarajući na pitanje o upoznavanju Europe.

image

Eva Čukušić, Lea Mikulić i Antonia Lea Knežević

Josko Ponos/Cropix

Zanimalo nas je i čime se žele baviti u budućnosti ili im je ta odluka još daleko. Eva kazuje kako je mislila studirati hrvatski jezik i književnost i uz to pedagogiju, ali nije još sigurna. Lei je želja studirati politologiju dok Antonia Lea razmišlja o studiju filozofije i psihologije, vidjet će još.

Na kraju ovog kratkog susreta pitamo koja je njihova poruka za vršnjake.

- Trebaju se više uključiti u sve ovo jer svijet ostaje na nama. Mi trebamo znati o čemu se radi i što treba mijenjati kasnije – poručuje Lea.

- Trebaju proširiti svoje vidike – dodaje Eva.

- Bit će lakše dok su mlađi – zaključuje Antonia Lea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 00:16