PROGLAŠENI DOBITNICI

Portugalski projekt ‘Orkestar bez granica‘ osvojio je Europsku nagradu za mlade Karlo Veliki

Druga nagrada pripala je češkom projektu ‘Politika (ne samo) za mlade‘, a treća njemačkom ‘Ukrajinske vibracije - Europska javna sfera‘

U Aachenu se dodjeljuje međunarodna nagrada Karlo Veliki

 Sascha Schuermann/AFP

Portugalski projekt o prekograničnoj suradnji kroz glazbu osvojio je Europsku nagradu za mlade „Karlo Veliki“ za 2022., objavio je Europski parlament.

Ovu nagradu svake godine dodjeljuju Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade Karlo Veliki iz Aachena mladima u dobi između 16 i 30 godina. Nagrada se dodjeljuje projektima kojima se promiče međusobno razumijevanje u Europi i međunarodnoj zajednici, potiče stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije, kao i onima koji služe kao uzor mladima u Europi i nude praktične primjere suživota Europljana u zajednici.

Nacionalni i europski žiriji odabiru svake godine projekt iz država članica EU-a, a ove godine 26 nacionalnih dobitnika pozvano je na svečanost dodjele u Aachenu 24. svibnja, gdje su proglašena tri europska dobitnika. Prva nagrada iznosi 7.500 eura, druga 5.000 eura i treća 2.500 eura.

Prvu nagradu dobio je „Orquestra Sem Fronteiras” (Orkestar bez granica) iz Portugala, koji promovira prekograničnu suradnju između Portugala i Španjolske, kroz glazbu mladih talenata koji žive u obje zemlje, u svrhu ublažavanja društvenih i kulturnih posljedica nejednakosti.

Druga nagrada pripala je češkom projektu „Politika (nejen) pro mladé” (Politika (ne samo) za mlade), koji okuplja mlade političare iz cijelog političkog spektra kako bi raspravljali o politici, demokraciji i ljudskim pravima, težeći informiranom i aktivnom mladom civilnom društvu.

Treća nagrada otišla je njemačkom projektu „Ukrainian Vibes - European Public Sphere” (Ukrajinske vibracije - Europska javna sfera), organiziranom kroz organizaciju Democracy International. Projekt, koji je trajao od travnja do listopada 2021., okupio je ljude iz 36 zemalja na virtualne rasprave o demokraciji, razvoju i europskim integracijama, naglašavajući odnose EU-a i Ukrajine. Objavili su neke od prijedloga generiranih na platformi Konferencije o budućnosti Europe.

image

Projekt Europska kultura+

ESN Split

U konkurenciji za ovu nagradu žiri u Hrvatskoj odabrao je projekt “European coolture+”, koji se bavi podizanjem svijesti o sprječavanju diskriminacije na svim područjima. To je najveći dosad projekt udruge ESN Split ( Erasmus Student Network), splitskog ogranka najveće studentske organizacije u Europi. U taj projekt od ožujka do prosinca 2021. bilo je uključeno oko 300 mladih ljudi iz lokalne zajednice i više europskih zemalja koji su u Split došli u okviru Erasmus programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:20