povećali udio

Porsche investirao 70 milijuna eura u Rimca i naručio prvu serijsku proizvodnju

Njemački proizvođač sportskih automobila u tri godine povećao svoj udio u tvrtki Mate Rimca s 10 na 24 posto
 Sandra Simunovic/Cropix

Porsche je investirao 70 milijuna eura u Rimac Automobile za dodatnih 8,5 posto udjela i time podigao mu tržišnu vrijednost na gotovo milijardu dolara. Nova valuacija Rimac Automobila iznosi 823,5 milijuna eura ili 978,5 milijuna dolara što je 6,2 milijarde kuna.

Njemački proizvođač automobile time je povećao svoj udio u hrvatskom proizvođaču hyper luksuznih vozila na 24 posto. Usto, Porsche je napravio prvu narudžbu kod Rimca za serijsku proizvodnju električnih komponenti. No, ne navodi se točno kojih. Porsche je objavio i da se vrijednost Rimac Automobila višestruko povećala od prve investicije.

Porsche je inicijalno uložio u tvrtku iz Svete Nedjelje prije tri godine kad je kupio 10 posto udjela. Godinu kasnije to je povećao na 15,5 posto udjela. U međuvremenu Rimac je povećao broj zaposlenika za gotovo tisuću.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili kaže da mu je Porsche velika podrška unazad tri godine.

"Uvijek mi je bila privilegija što je jedna od najpoznatijih svjetskih marki sportskih automobila postala dio Rimac Automobila. Ponosni smo što zajedno radimo na novim uzbudljivim i elektrificiranim proizvodima i na činjenicu da je Porscheovo povjerenje unas rezultiralo nekoliko krugova ulaganja, čineći Porsche važnim dioničarom tvrtke", kaže Rimac.

Tvrtka Rimac Automobili proizvodi električne pogonske sklopove, baterije, sustave za infotainment i druge komponente za elektro-mobilnost. Mate Rimac surađuje s tvrtkama kao što su Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobile Pininfarina i Koenigsegg.

"Budući da su mnogi proizvođači originalne opreme širom svijeta kupci Rimac Automobila, i za Rimac i za Porsche važno je da ostanemo potpuno neovisni posao", naglašava Rimac,

Dodaje da su njegovi projekti, kao i njegovi dioničari, uvijek bili i bit će potpuno odvojeni.

"To nam omogućuje održavanje informacijskog zaštitnog zida na koji se oslanjaju naši partneri i omogućuje nam daljnji rad s mnogim OEM proizvođačima. Partnerstvo s Porscheom pomaže tvrtki da se razvija i raste, što je korisno za sve naše kupce", pojašnjava Rimac.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora i član izvršnog odbora za financije i informatiku Porsche AG ističe da su Rimac Automobili odlično pozicionirani u prototipnim rješenjima i malim serijama.

“Mate Rimac i njegov tim važni su nam partneri, posebno kada nam je potrebna podrška u razvoju komponenata. Rimac je na dobrom putu da postane Tier 1 dobavljač za Porsche i druge proizvođače u segmentu visoke tehnologije. Vrijednost Rimac Automobila povećala se višestruko od našeg početnog ulaganja", kaže Meschke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:58