SEA-EU MAKEATHON

Pobjednici: timovi iz Gdanska za projekt Study Buddy i Bresta za recikliranje plastičnog otpada

Timovi su trebali razviti prototip proizvoda ili usluge koji je u skladu sa barem jednim UN-ovim ciljem održivog razvoja

Sudionici natjecanja

 UNIST

Šest timova (dva sa Sveučilišta u Brestu, jedan sa Sveučilišta u Cádizu, jedan sa Sveučilišta u Gdansku i dva sa Sveučilišta u Splitu) predstavilo je u četvrtak u prostorima SPINIT inkubatora u Splitu na završnom događanju SEA-EU Makeathona svoja inovativna rješenja koja će doprinijeti održivosti studentskih kampusa.

Kako javljaju sa Sveučilišta u Splitu, nakon što su timovi predstavili svoja rješenja, žiri sastavljen od predstavnika svih partnerskih sveučilišta proglasio je pobjednike: na prvom mjestu našla su se dva tima - Sveučilište u Gdansku sa svojom mobilnom aplikacijom Study Buddy te tim sa Sveučilišta u Brestu s projektom The second life of lab plastic waste. Treće mjesto osvojio je tim sa Sveučilišta u Splitu sa svojim rješenjem SEA ID.

image

Tim iz Gdanska

UNIST

Na početku natjecanja, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je važnost ekološke osviještenosti kada su u pitanju mora koja okružuju države čija su sveučilišta članovi SEA-EU alijanse te je svim uključenim natjecateljima zahvalio na njihovim inovacijama.

Prorektorica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, koja je također bila i jedna od članova žirija SEA-EU Makeathona, pohvalila je sve natjecatelje te istaknula kako će se inzistirati na održivosti svih predstavljenih inovacija te im pružiti podršku za daljnji razvoj predstavljenih ideja na sveučilištima diljem SEA-EU alijanse. Također je izrazila nadu da će ova hvalevrijedna inicijativa iznjedriti brojne studentske suradnje, ali i nove zajedničke projekte.

U petak, drugog dana SEA-EU Makeathona, studenti će imati priliku upoznati život na splitskom Sveučilišnom kampusu te proučiti mogućnosti suradnje na projektima sa svojim splitskim kolegama. Za to će vrijeme, kako navode na splitskom Sveučilištu, predstavnici SEA-EU Sveučilišta razmjenjivati svoja iskustva o organiziranju lokalnih Makeathon događanja kako bi svoje zaključke ugradili u zajednički pozicijski dokument za Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), čiji je cilj stvoriti učinkovitija i inovativnija rješenja za Europu.

image

Tim iz Bresta

UNIST

SEA-EU Makeathon natjecanje je dio aktivnosti alijanse Europskog sveučilišta mora SEA-EU, a organiziraju ga Sveučilište u Brestu, Sveučilište u Cadizu, Sveučilište u Gdanjsku, Sveučilište na Malti i Sveučilište u Splitu, uz podršku Sveučilišta u Kielu. U sklopu natjecanja, timovi su trebali dizajnirati i razviti digitalni ili fizički prototip proizvoda ili usluge koji je u skladu sa barem jednim UN-ovim ciljem održivog razvoja i koji se može primijeniti na kampusu.

Makeathon je, pojasnili su, format natjecanja koji, za razliku od hackathona koji obično traje 48 sati, traje cijeli mjesec. Natjecatelji su, uz pomoć inovacijskih stručnjaka, za vrijeme svojih lokalnih Makeathon natjecanja na matičnim Sveučilištima imali priliku kreirati, testirati i poboljšati usluge i proizvode, a sve u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Za bolju pripremu ideja, tijekom listopada i studenog prošle godine, održan je i program edukacija SEA-EU Makeathon natjecanja koji je bio otvoren svim zainteresiranim studentima sa svih sveučilišta alijanse koji su željeli učiti o održivosti, kao i o tome kako uskladiti svoje projekte s UN-ovim ciljevima održivog razvoja te kako ideje dobro prezentirati i iskoristiti potencijal intelektualnog vlasništva.

Projekt Study Buddy! (Sveučilište u Gdanjsku) se odnosi na izgradnju platforme koja pruža studentima pomoć na mnogim razinama. Između ostalog, sadrži opcije podučavanja, foruma putem kojeg se može postavljati pitanja o aktivnostima sveučilišta, predmetima i zadatcima i sl. Studenti, posebno studenti prve godine, trebaju imati mjesto za kontakt jedni s drugima i međusobnu pomoć koju nudi Sveučilište. Već je napravljen prototip aplikacije koja se i dalje razvija.

Projekt Exterior plant wall tima iz Bresta bavi se stvaranjem vanjskog biljnog zida pomoću biljaka penjačica na stepenicama Ubo Open Factoryja. U sklopu projekta već je pripremljen i odrađen eksperiment na kampusu Sveučilišta u Brestu.

Projekt Creation of a solidarity orchard (Sveučilište u Brestu) - Sveučilišni centar Quimper ima nekoliko zelenih površina koje se ne koriste. Stvaranje voćnjaka za studente i osoblje, uglavnom sastavljenog od stabala jabuka, krušaka i šljiva, ako je moguće s lokalnim ili starim sortama kako bi se kombinirao aspekt očuvanja s širenjem ovih sorti, omogućit će podizanje svijesti o biološkoj raznolikosti među studentima i osobljem. Održavanje voćaka bit će tema radionica otvorenih za javnost. Berbe će biti namijenjene studentima, djelatnicima, sveučilišnom restoranu i prodavaonici. Provedba ovog projekta omogućit će i postavljanje cvjetnih grmova za privlačenje insekata koji traže hranu i oprašivanje, nastambe za kukce i gnijezda u velikim stablima.

SEA-EU ALIVE (Sveučilište u Cadizu) - tijekom lokalnog Makeathona, tim je shvatio da se većina studenata ne koristi okruženjem i aktivnostima koje Sveučilište (unutar SEA-EU alijanse) pruža. Cilj projekta je stvaranje mobilne aplikacije koja će pružati uvid u događanja i omogućiti informiranost i veće iskorištavanje studentskih mogućnosti na kampusu.

Cilj projekta The second life of lab plastics waste (Sveučilište u Brestu) je recikliranje plastičnog otpada nastalog istraživačkim aktivnostima u laboratoriju (tube, vrhovi za pipete, boce...) kako bi se stvorili trajni i poželjni predmeti. Ideja je stvoriti petlju pretvarajući ovaj plastični otpad u svakodnevne predmete života laboratorija. Tijekom Makeathona izradili su prototip konusnih držača cijevi izrađenih od reciklirane plastike, kao i kantu za sortiranje koja će se postaviti u laboratorije za razvrstavanje plastike na izvoru.

SEA ID (Sveučilište u Splitu) - Udruga Oceanus tijekom lokalnog natjecanja napravila je aplikaciju koja obradom slike ulovljene ribe daje osnovne informacije o vrsti, poput duljine, težine i ugroženosti. Aplikacija se može koristiti za edukativne svrhe, tj. razvoj ove aplikacije pomoći će SEA-EU studentima da nauče i pridonose više znanosti kroz učenje o morskome životu.

CRO SEA CLEAN APP (Sveučilište u Splitu) – ova aplikacija Udruge Sunce i Instituta za oceanografiju i ribarstvo namijenjena je za evidenciju količine otpada prikupljenog tijekom akcija čišćenja mora i obala. Uz to, aplikacija će imati opcije organiziranja akcija čišćenja kao i prijave pronalaska otpada na plažama i u morima što će uvelike pomoći u održavanju čistoće plaža Jadranskog mora.

Spomenimo kako se Europski institut za inovacije i tehnologiju i i Europsko vijeće za inovacije (EIC) financiraju u okviru programa Obzor Europa. Od svog osnutka 2008. EIT je uspostavio najveću zajednicu inovacija u Europi, taj institut, kako je navedeno na stranicama Europskog paralmenta, pomaže smanjiti jaz između istraživanja i tržišta, čime Europa postaje inovativnija. EIC pak nastoji poduprijeti revolucionarne tehnologije i revolucionarne inovacije stvaranjem novih tržišta i razvojem na međunarodnoj razini.

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u travnju 2021. ključni istraživački program Obzor Europa u kojem je naglasak na zdravlju, digitalizaciji i potpori za inovativne MSP-ove.

Obzor Europa počiva na tri stupa. Tako će prvi „Izvrsna znanost” podupirati pionirske istraživačke projekte koje definiraju i pokreću sami istraživači kroz Europsko istraživačko vijeće (ERC). Iz njega će se financirati stipendije i razmjene istraživača kroz aktivnosti Marie Skłodowska-Curie te ulagati u razvoj istraživačke infrastrukture.

Drugi stup „Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost” usmjeren je na izravnu potporu istraživanjima koja su povezana s globalnim izazovima i industrijskim tehnologijama. Uključuje europska partnerstva privatnog i javnog sektora kao i aktivnosti Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) koji neovisnim znanstvenim dokazima i tehničkom potporom pridonosi radu europskih i nacionalnih oblikovatelja politika.

Cilj trećeg stupa „Inovativna Europa” je Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Također cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 01:46