NOVA USLUGA

Platforma e-Poslovanje omogućuje tvrtkama jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama

Sustav bi trebao omogućiti više od 450.000 tvrtki, obrta i OPG-ova u Hrvatskoj da lakše komuniciraju s tijelima javne uprave

Dražen Božić, Saša Bilić, Bernard Gršić i Andreja Kajtaz

 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što je prošlog tjedna poduzetnicima omogućena digitalna usluga koja im olakšava plaćanje obveznih naknada, od danas im je dostupna i nova platforma za bolju komunikaciju s javnom upravom.

Platforma e-Poslovanje dostupna je putem portala e-Građani, a omogućuje hrvatskim tvrtkama jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama. To uključuje, između ostalog, usluge e-Ovlaštenja, izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, dostava elektroničkih isprava za registraciju vozila u RH, sustav katastra infrastrukture te registar stvarnih vlasnika.

image

Bernard Gršić

Tomislav Kristo/Cropix

Kako je na predstavljanju projekta pojasnio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, trenutno je poslovnim korisnicima dostupno 10 aktivnih usluga, a testira se još 16 drugih usluga.

"Kad sve bude gotovo, plan je da e-Poslovanje postane portal za tvrtke, obrte i OPG-ove, kao što je portal e-Građani za građane", otkrio je Gršić.

Sustav e-Poslovanja trebao bi omogućiti više od 450.000 tvrtki, obrta i OPG-ova u Hrvatskoj da lakše komuniciraju s tijelima javne uprave i postaju konkurentniji.

Projekt e-Poslovanje, vrijedan 51 milijun kuna, provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Finom i tvrtkom Apis IT.

Predsjednik Uprave Apis IT, Saša Bilić, istaknuo je kako su automatizacijom poduzetnici pošteđeni šetanja po uredima i čekanja na šalterima, čime se štedi njihovo vrijeme i novac.

"Dodanu vrijednost ovog projekta predstavlja izgradnja modernog i sofisticiranog sustava poslovnog izvještavanja koji će biti temelj za sve poslovne odluke koje se odnose na javne usluge i njihove korisnike", kazao je Bilić.

Andreja Kajtaz, direktorica sektora digitalnih rješenja Fine, dodala je da je sustavom e-Poslovanjem agencija riješila javne usluge za poslovne subjekte i sustave za autorizaciju i punomoći, odnosno objedinila set usluga za građane i tvrtke.

Podsjetimo kako digitalizacija igra ključnu ulogu u svim politikama EU-a. U planu EU-a za gospodarski oporavak od država članica se traži da najmanje 20% sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, vrijednog 672,5 milijardi eura, namijene digitalnoj transformaciji. U travnju 2021. Europski parlament usvojio je prvi program koji je isključivo usmjeren na uvođenje digitalnih tehnologija u poduzeća, ali i kod građana - Digitalna Europa.

Posljednji indeks Europske komisije koji mjeri razinu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) pokazuje da je Hrvatska napredovala za jedno mjesto te je sada na 19. mjestu. No, i dalje se nalazi na samom začelju EU-a po pitanju digitalizacije, a najslabije rezultate ostvaruje u kategoriji digitalne javne usluge. U sklopu NPOO-a, predviđeno je 20,4% sredstva za ulaganja u digitalizaciju i razvoj kompleksnih, integriranih usluga, uz 2,9 milijardi kuna u komponenti digitalne transformacije društva i javne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:25