TOMISLAV SOKOL

‘Pitanje ravnopravnosti je pitanje promjene svijesti, mentaliteta i stava, a to se najteže mijenja‘

U poslovnom okruženju spol uopće ne bi trebao biti bitan, već kompetentnost, obrazovanje i sposobnosti osobe

Tomislav Sokol: Vjerujem kako kao društvo napredujemo u izjednačavanju

 EPP Group

Ususret Međunarodnom danu žena uputili smo nekoliko pitanja hrvatskim europarlamentarcima.

Povodom tog dana sjećamo se svih žena koje su se u povijesti borile i izborile za ženska prava, ističu se postignuća u borbi za rodnu ravnopravnost, ali ukazuje i na potrebu jačanja uloge žena u poslovnom svijetu, spriječavanja nasilja nad ženama i podsjeća da se još uvijek traži ravnopravniji položaj u svim segmentima društva.

Da je još puno borbe na tom putu pokazuje i istraživanje koje je naručio Europski parlament ispitujući kako žene koje pripadaju različitim generacijama, iz različitih zemalja i socio-demografskih skupina gledaju na pandemiju bolesti COVID-19. Pokazalo je kako 77 % ispitanica u EU-u smatra da je pandemija bolesti COVID-19 dovela do povećanja fizičkog i emocionalnog nasilja nad ženama u njihovoj državi, četiri od deset ispitanica (38 %) kažu da je pandemija negativno utjecala i na dohodak žena, a ograničenja uvedena zbog pandemije utjecala su znatno i na mentalno zdravlje žena.

Ocjenjujući ravnopravnost spolova danas, hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ/EPP), kaže kako je očito da se društvo uvelike promijenilo u proteklom razdoblju, te je danas ravnopravnost spolova prisutnija nego u bilo kojem povijesno zabilježenom ranijem razdoblju.

- Od početka svog političkog djelovanja zalažem se za ravnopravnost svih ljudi. Jedan od mojih glavnih motiva kandidature za Europski parlament bila je želja da prije svega građanima Hrvatske pomognem da postanu ravnopravni s građanima razvijenijih zemalja EU. Svakom prilikom naglašavam kako svaka osoba, svaka žena i svaki muškarac zaslužuju jednake uvjete, priliku i šansu, neovisno radi li se o poslu, liječenju, školovanju, pravnoj zaštiti ili nekom drugom uvjetu života – ističe zastupnik Sokol.

Dodaje kako nažalost, ravnopravnost još uvijek nije na razini kakvu želimo, kakvu u današnjim okolnostima i uvjetima očekujemo.

- Pitanje ravnopravnosti je prije svega pitanje promjene svijesti, mentaliteta i stava, a to je ono što se najteže mijenja. U poslovnom okruženju, na koje se u posljednje vrijeme često stavlja naglasak kada govorimo o ravnopravnosti spolova, spol uopće ne bi trebao biti bitan, već kompetentnost, obrazovanje i sposobnosti osobe. Na svakome od nas je obveza da svakoga dana bez obzira na situaciju činimo konkretne stvari kojima potičemo ravnopravnost u svakom smislu – naglašava Tomislav Sokol.

Zanimala nas je kakva je po njegovom mišljenju provedba Strategija EU-a o ravnopravnosti? Jedna od preporuka s panela građana u Dublinu, u okviru Konferencije o budućnosti Europe, je da se ta strategija snažno odredi kao prioritet i potakne kao hitno pitanje kojim se učinkovito bave države članice.

- Pozdravljam sva nastojanja uspostave stabilnog društva koje će počivati na jedinstvu, suosjećanju i poštovanju. Europska unija ulaže znatne napore kako bi poboljšala životni standard svih građana, ukinula razlike u skrbi na temelju spola, spriječila razlike u plaćama, mirovinama, generalno na tržištu rada. To je nešto što treba poticati. I sam sam tijekom svog mandata izrazio potrebu za tim. Vjerujem kako kao društvo napredujemo u izjednačavanju i da nas svijetli primjeri dobre prakse svakodnevno podsjećaju da su promjene prisutne. Istodobno, ne smijemo dopustiti da se provođenje ovakvih politika provodi pod utjecajem rodne ideologije, što je nešto u što se, nažalost, uključio i dio zastupnika u Europskom parlamentu. Trebamo reći da spolnoj ravnopravnosti i ne rodnoj ideologiji, to je jedini ispravan, europski put, prikladan za naše društvo i kršćanske korijene europske civilizacije – kaže zastupnik Sokol.

Jedno od naših pitanja je na koji način kao zastupnik može pomoći i što čini u ostvarenju veće ravnopravnosti žena u raznim područjima života i djelovanja.

- Od početka svog mandata vodim se istim idejama, zalažem se za prava svih građana jednako, potičem projekte koji su kvalitetni, neovisno stoji li iza njih muškarac ili žena. Krenimo od najbanalnijih pitanja, poput suradnje s kolegama zastupnicima i zastupnicama u Europskom parlamentu, gdje jednako dobro surađujem sa svima koji zastupaju iste vrijednosti bez obzira na spol, pa do veoma načelnih pitanja. Smatram da jedino zajedno, kao skupina muškaraca i žena, možemo pridonijeti boljitku. U okviru tih vrijednosti, trudim se u svakom svom javnom, ali i privatnom istupu poticati slobodu, zajedništvo i solidarnost, što naravno uključuje osnaživanje i suradnju sviju – zaključuje hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:41