skok prihoda

Pandemija katapultirala Googleove prihode od digitalnog oglašavanja, Alphabet na rekordnoj razini

Google generira veće prihode od internetskog oglašavanja od svih ostalih svjetskih tvrtki, ali Amazon mu postaje sve veća prijetnja, a kompanije usmjerene na Kinu, poput Alibabe, brže se oporavljaju od pandemije
 Elijah Nouvelage/AFP

Google je izvijestio o skoku prihoda i dobiti u četvrtom tromjesečju 2020. zahvaljujući snažnom rastu prihoda od digitalnog oglašavanja u doba pandemije koronavirusa.

Kompanije u sektorima putovanja i zabave smanjile su potrošnju na oglašavanje u pandemijskoj 2020. godini, ali taj je pad gotovo u potpunosti nadoknadila potrošnja u maloprodajnom i drugim sektorima koji su više koristili internet zbog ograničenja povezanih s covidom-19.

Googleova krovna tvrtka Alphabet povećala je prihode u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 23 posto, na rekordnih 56,9 milijardi dolara. Neto dobit poskočila joj je 43 posto, na 15,2 milijarde dolara.

Googleovo poslovanje s oglašavanjem, uključujući YouTube, činilo je 81 posto Alphabetovih prihoda u posljednja tri mjeseca 2020.

Google generira veće prihode od internetskog oglašavanja od svih ostalih svjetskih tvrtki, ali Amazon mu postaje sve veća prijetnja, a kompanije usmjerene na Kinu, poput Alibabe, brže se oporavljaju od pandemije.

Američki div zato pokušava usmjeriti novac zarađen oglašavanjem u novi profitabilni pothvat, ali poslovno izvješće objavljeno u utorak pokazuje da će taj cilj možda još godinama ostati izvan njegova dosega.

Googleov odjel za računalstvo u oblaku Cloud imao je koristi od pandemije. Njegovi su prihodi u posljednja tri mjeseca 2020. poskočili 47 posto, na 3,83 milijarde dolara. Isti postotni rast bilježili su i u cijeloj 2020., poskočivši na 13,1 milijardu dolara.

Odjel je ipak zaključio tromjesečje s operativnim gubitkom od 1,24 milijarde dolara, većim 4,1 posto nego u istom razdoblju godine ranije. U cijeloj 2020. operativni gubitak poskočio je 21 posto, na 5,6 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:20