JEDINSTVENI PATENTNI SUSTAV

Pandemija je pokazala kako su Europi potrebne snažnije mjere za zaštitu intelektualnog vlasništva

Europarlamentarci su velikom većinom podržali usvajanje važnog izvješća kojim se želi pojačati mjere za zaštitu intelektualnog vlasništva (IP)

Ilustracija

 Designer491/Alamy/Alamy/Profimedia

Snažna, čvrsta i uravnotežena zaštita prava intelektualnog vlasništva od iznimne je važnosti kako bi se europsko društvo gospodarski i društveno oporavilo od covida-19, poručili su zastupnici Europskog parlamenta.

Europarlamentarci su velikom većinom podržali usvajanje važnog izvješća kojim se želi pojačati mjere za zaštitu intelektualnog vlasništva (IP).

Naime, iako su registracije intelektualnog vlasništva u porastu, sustavi patenata EU-a i dalje su fragmentirani, a postoji i mnogo nedostataka u provedbi prava koje je potrebno riješiti.

Pandemija je pokazala koliko su važna učinkovita pravila o zaštiti intelektualnog vlasništva za rješavanje hitnih izazova, kao što su uvođenje cjepiva i naknada radnicima u kreativnom sektoru.

U izvješću usvojenom s 454 glasa za, 94 protiv i 23 suzdržana, Parlament pozdravlja prijedlog Komisijina Akcijskog plana EU-a za intelektualno vlasništvo i predstavlja niz preporuka za predstojeće inicijative EU-a u području intelektualnog vlasništva.

Eurozastupnici pozivaju Komisiju da nastaviti pomagati europskim poduzećima u inovacijama i razvoju ključnih tehnologija na globalnoj razini na temelju sveobuhvatnog plana zaštite IP-a. Parlament smatra da se MSP-ovi moraju bolje podržavati savjetima, financiranjem i sustavima prilagođenim korisnicima.

"Bez inovativnih rješenja nećemo moći ispuniti svoje ciljeve u okviru zelene i digitalne tranzicije. Prava intelektualnog vlasništva, poput patenata i dizajna, moraju biti bolje zaštićena kako bi se razvile tehnologije sljedeće generacije. Iskorištavanjem ovih prava intelektualne svojine mogu se pojaviti inovacije i tehnologije, posebno u zdravstvenom sektoru, i koristiti europskim građanima", upozorila je izvjestiteljica Marion Walsmann (EPP).

Iako korištenje prava intelektualnog vlasništva može pomoći oporavku poduzeća pogođenim pandemijom, trenutačno samo oko 9% malih i srednjih poduzeća diljem Europe koristi IP prava.

Industrije koje koriste prava intelektualnog vlasništva glavne su sastavnice industrijskih ekosustava EU-a i sve više doprinose gospodarstvu, pri čemu se 45% ukupne gospodarske aktivnosti u EU može pripisati industrijama koje intenzivno koriste IP prava, vrijednim šest bilijuna eura.

Kada stupi na snagu, jedinstveni patentni sustav uspostavit će europski patent s jedinstvenim učinkom i novi patentni sud, koji će omogućiti zaštitu izuma u svim zemljama sudionicama podnošenjem jedinstvene patentne prijave.

Zastupnici vjeruju da se radi o ključnom alatu za industrijski oporavak EU-a, koji ima za cilj učiniti patentiranje učinkovitijim i jeftinijim za inovatore diljem EU-a te stoga pozivaju 25 država članica da brzo ratificiraju sporazum, a one države članice koje se još nisu angažirale da to naprave što prije.

Jedinstveni patentni sustav trebao bi se prije svega pozabaviti rješavanjem krivotvorina i piratstva. Naime, u 2016. uvoz krivotvorene i piratske robe iznosio je 121 milijardu eura ili 6,8% uvoza EU. Nove tehnologije poput umjetne inteligencije i blockchaina mogle bi koristiti u borbi protiv ovih zločina.

Novost je i uvođenje oznake zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode. Zakonski prijedlog sustava zaštite geografske oznake za nepoljoprivredne proizvode (kao što su stakleno posuđe, tekstil i industrijska roba) očekuje se najkasnije do kraja ove godine. Osim potrošača i MSP-ova, ovakva zaštita mogla bi pomoći povećati zapošljavanje i turizam u ruralnim i manje razvijenim područjima EU-a.

U izvješću se također ističe da je zaštita IP-a povezana s tehnologijama umjetne inteligencije ključna i poziva se na uspostavu jasnih kriterija za zaštitu izuma generiranih umjetnom inteligencijom. Parlament također potiče države članice da prenesu direktivu EU o autorskim pravima u nacionalna zakonodavstva “bez odgode”.

Europska komisija nedavno se udružila s Uredom Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) kako bi podržala prijenos rezultata istraživanja na tržište.

Ovo partnerstvo ima za cilj pomoći malim i srednjim poduzećima da ojačaju svoj inovacijski potencijal i poboljšaju razumijevanje prednosti intelektualnog vlasništva. Kao dio suradnje, agencija i Komisija međusobno će dijeliti podatke vezane uz IP i zajednički razvijati politiku upravljanja IP-om.

“Ovo će pridonijeti provedbi politike EU-a o istraživanju, znanosti i inovacijama u vezi s pitanjima intelektualnog vlasništva i poduprijeti cilj europskog istraživačkog prostora da pretoči rezultate u gospodarstvo”, rekla je povjerenica EU za istraživanje i inovacije Mariya Gabriel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:16