TOMISLAV SOKOL

‘Paketom o digitalnim uslugama zaštitit ćemo naše građane u digitalnom okruženju‘

Pojava pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa samo je katalizirala proces digitalizacije društva. U tim okolnostima, zaštita potrošača i poduzetnika, a naročito onih malih i srednjih od stožerne je važnosti, kaže eurozastupnik
Tomislav Sokol
 Davor Pongracic/Cropix

Jedan od glavnih prioriteta Europske unije je digitalna transformacija, a od ključne važnosti je da su nove tehnologije u interesu svih građana. U izgradnji digitalne budućnosti EU-a cilj je otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelenu tranziciju, poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, uz osiguranje temeljnih prava i vrijednosti.
Ususret Danu Europe pitali smo hrvatske eurozastupnike što je ključno u digitalnoj transformaciji. Koje su prepreke, a koje šanse u poboljšanju uvjeta života i poslovanja?

- Digitalna transformacija je integracija digitalnih tehnologija u poduzećima i utjecaj tehnologija na društvo. Sveobuhvatni postupak digitalizacije gospodarstva i društva brzo napreduje i donosi značajne promjene u brojnim područijima ljudskog života. Bilo da je riječ o komunikaciji, kupnji, putovanju, bilo o proizvodnji, digitalna je revolucija pokretač transformacije te donosi sličnu razinu promjene kao tijekom industrijske revolucije koja nudi značajan potencijal u jednakoj mjeri za europsko gospodarstvo i potrošače - kaže Tomislav Sokol iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke dodajući kako digitalizacija ima ključnu ulogu u svim politikama EU-a.
- Koronakriza je naglasila potrebu za odgovorom usmjerenim na budućnost koji će dugoročno koristiti društvu i doprinijeti konkurentnosti. Digitalna rješenja pružaju važne mogućnosti i ključna su za oporavak Europe i njezin konkurentni položaj u globalnom gospodarstvu. U planu EU-a za gospodarski oporavak od država članica zahtijeva se da namijene najmanje 20 posto sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost vrijednog 672,5 milijardi eura za digitalnu tranziciju – pojašnjava Sokol dodajući kako je pandemija pokazala koliko su digitalne vještine važne za rad i interakciju, ali i naglasila nedostatak digitalnih vještina, čak 42 posto građana EU-a nema osnovne digitalne vještine, time i potrebu za povećanjem digitalnog obrazovanja. Kaže kako Parlament želi da se europskim programom vještina građanima i poduzećima osigura mogućnost potpunog iskorištavanja tehnološkog napretka.
- Vjerujem kako će u budućim prijedlozima Europska komisija razmotriti postojeću fragmentaciju jedinstvenog digitalnog tržišta te ukloniti svaku postojeću neopravdanu prepreku i poduprijeti smanjenjenje birokratskih postupaka. Moramo uspostaviti jedinstveno digitalno tržište koje je konkurentno, pristupačno, tehnološki neutralno, pogodno za inovacije, usmjereno na čovjeka te koje gradi društvo i gospodarstvo sigurnih podataka – ističe Sokol.
Nadalje napominje da se u europskim institucijama intenzivirao rad na Paketu o digitalnim uslugama. On, naime, obuhvaća dvije odvojene, ali međusobno komplementarne inicijative.
- Prva se odnosi na jačanje i dovršetak jedinstvenog digitalnog tržišta. U tom smislu, kroz zakonodavni postupak nastojimo odgovoriti na suvremene digitalne izazove u vidu jačanja odgovornosti digitalnih platformi kako bi se spriječilo širenje lažnih informacija, uredilo ciljano reklamiranje proizvoda i usluga na platformama, ali i reguliralo govor mržnje na internetu. Druga inicijativa odnosi se na činjenicu da su se kroz godine pojavile internetske platforme koje su zauzele snažan monopolski položaj i koje onemogućuju drugim 'igračima' na tržištu da ostvare svoj puni potencijal. Prevladava stajalište da takvi uvjeti na digitalnom tržištu ne doprinose poticanju inovativnosti, a potrošače lišavaju izbora – navodi Sokol.
Dodaje kako ovu inicijativu treba sagledati i s aspekta zaštite interesa Europske unije.
- Naime, na digitalnom tržištu Europske unije sudjeluje preko 10 000 digitalnih platformi, a čak 69 posto prihoda digitalnih platformi koncentrirano je kod samo sedam subjekata. Nadalje, brzorastuće tržište internetske trgovine u Europi u 2019. vrijedilo je više od 600 milijardi eura, pri čemu više od polovine Europljana kupuju na internetu, a postoji daljnja tendencija rasta ovog tržišta. Da zaključim, pojava pandemije uzrokovane novim tipom koronavirusa samo je katalizirala proces digitalizacije društva. U tim okolnostima, zaštita potrošača i poduzetnika, a naročito onih malih i srednjih od stožerne je važnosti. Paketom o digitalnim uslugama zaštitit ćemo naše građane u digitalnom okruženju primjenom načela što je ilegalno izvan mreže ilegalno je i na mreži – ističe eurozastupnik Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:03