BLOKADA ISPLATA

Pad kriptovaluta: bitcoin je na najnižem nivou u posljednjih 18 mjeseci

Vrijednost tržišta kriptovaluta pala je ispod 1000 milijardi dolara prvi put od siječnja 2021.

Ilustracija

 Chandan Khanna/AFP

Jedna od najvećih platformi za pozajmljivanje kriptovaluta Celsius Network u ponedjeljak je zamrznula je sve isplate i transfere, navodeći kao razlog "ekstremne" uvjete.

"Zbog ekstremnih tržišnih uvjeta, pauziramo sve isplate, zamjene i prijenose između računa. Poduzimamo ovu akciju kako bismo Celsius doveli u bolju poziciju da, s vremenom, ispoštuje svoje obveze povlačenja", stoji u dopisu američke kompanije.

Najveća digitalna platforma za trgovinu kriptovalutama Binance također je u ponedjeljak privremeno zaustavila isplatu u bitcoinu zbog "zastoja transakcije".

Blokiranje isplata dovelo je do pada među svim gotovo svim kriptovalutama, a vrijednost tržišta kriptovaluta pala je ispod 1000 milijardi dolara prvi put od siječnja 2021.

Globalno tržište kriptovaluta doseglo je vrhunac od 2900 milijardi dolara u studenom 2021., no od početka ove godine je u gotovo stalnom padu, nakon što su ulagači, suočeni s rastom inflacije i strahom od povećanja kamatnih stopa, počeli odbacivati rizičnu imovinu.

Bitcoin, inače najsnažnija kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, na najnižem je nivou u posljednjih 18 mjeseci. Vrijednost bitcoina pala je za više od 10 posto i u trenutku pisanja ovog teksta iznosila je 23.627 dolara, što je najniža razina od prosinca 2020. godine.

"Budući da se inflacija pokazuje kao još teži protivnik nego što se očekivalo, bitcoin i ether i dalje dobivaju ozbiljne modrice u ringu", rekla je Reutersu Susannah Streeter, viša analitičarka za ulaganja i tržišta u Hargreaves Lansdownu, "Oni su glavne žrtve bijega od rizične imovine dok su ulagači zabrinuti zbog rasta potrošačkih cijena širom svijeta."

Analitičari ističu kako će vrijednosti kriptovalute vjerojatno i dalje padati, a kao jedan od argumenata koji tome ide u prilog navode najavu američkih Federalnih rezervi, koje ovog tjedna trebaju odlučiti o novom povećanju kamatnih stopa, kako bi kontrolirale rast cijena.

Pojedini stručnjaci čak procjenjuju da bi se bitcoin mogao spustiti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednoznamenkasti iznos, zbog cjelokupnog makrookruženja i razine straha koja je zahvatila tržište.

Dodajmo kako je Europski parlament u listopadu 2020. usvojio rezoluciju o digitalizaciji financijskih usluga i novim rizicima u pogledu kriptoimovine u kojem je izrazio stav da kriptoimovina, koja se uglavnom koristi u nezakonitim kanalima, ne bi smjela biti legitimizirana uključivanjem te kriptoimovine u postojeći regulatorni režim te ističe da bi bilo kakva neželjena legitimizacija ugrozila zaštitu potrošača i integritet tržišta.

Europarlamentarci također pozivaju Komisiju da uspostavi stroga pravila u pogledu upozorenja potencijalnim klijentima i da se pobrine za to da se nadležnim tijelima dodijele potrebne intervencijske ovlasti za ograničavanje ili zabranu operacija i aktivnosti kriptoimovine koja se uglavnom koristi u nezakonite svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 22:15