MINORITY REPORT

Ovo je uznemirujuće: Visoki dužnosnici američke vojske tvrde da imaju alate za predviđanje budućnosti

Umjetna inteligencija i alati za strojno učenje mogli bi uskoro Pentagonu omogućiti da vide danima unaprijed
Tom Cruise u filmu Minority Report
 Newsteam/Swns/Profimedia

Američka vojska nedavno je provela niz testova pod nazivom GIDE, u kojima su kombinacijom globalne senzorske mreže, sustava umjetne inteligencije (AI) i računalnih resursa u oblaku pokušali "doseći informacijsku dominaciju" i " superiornost pri donošenju odluka. "

Prema visoko pozicioniranim vojnim dužnosnicima, umjetna inteligencija i alati za strojno učenje, testirani u ovom eksperimentu, mogli bi uskoro Pentagonu ponuditi "sposobnost da vide danima unaprijed", što zapravo znači kako tvrde da će moći predvidjeti budućnost s određenom pouzdanošću na temelju procjene obrazaca, anomalija i trendova prikupljenih iz velike baze podataka. Koncept neodoljivo podsjeća na roman Philipa K.Dicka Minority report, tj. istoimeni film Stevena Spielberga, a glavni čovjek projekta, general Glen D. VanHerck kaže da je takva mogućnost predviđanja budućnosti izvjesna zahvaljujući spomenutim alatima koji su stavljeni na raspolaganje Pentagonu.

Umjetna inteligencija važan je dio digitalne transformacije društva. Umjetna inteligencija ključna je i za Zeleni plan EU-a i oporavak nakon pandemije COVID-19, no u Europskom parlamentu žele da umjetna inteligencija bude prije svega namijenjena građanima.

Parlament radi na prijedlogu Komisije, predstavljenom 21. travnja 2021., za pretvaranje Europe u globalno središte pouzdane umjetne inteligencije. Prije predstavljanja prijedloga Parlament je osnovao poseban odbor za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu koji se bavi analizom njezinog učinka na gospodarstvo EU-a. „Europa treba razviti pouzdanu umjetnu inteligenciju, kod koje nema pristranosti i diskriminacije i koja služi općem dobru, i u isto vrijeme osigurati mogućnosti za prosperitet poduzeća, industrije i gospodarstva”, izjavio je predsjednik odbora Dragoș Tudorache (Renew, Rumunjska).

Osim toga, Parlament je 20. listopada 2020. donio tri izvješća u kojima se opisuje kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju radi poticanja inovacija, etičkih standarda i povjerenja u tehnologiju.

Zastupnici su izjavili da pravila moraju biti antropocentrična. U izvješću se predlaže kako očuvati sigurnost, transparentnost i odgovornost, kako spriječiti pristranost i diskriminaciju, poticati društvenu i ekološku odgovornost te osigurati poštovanje temeljnih prava. „Građanin je u središtu ovog prijedloga”, izjavio je, pak, izvjestitelj Ibán García del Blanco (S&D, Španjolska)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:29