DAN EUROPE

‘Ova 2022. trebala je biti godina velikog oporavka, sada je u prvom planu borba za mir i sigurnost‘

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, dodatno dolazi do izražaja važnost EU kao zajednice solidarnosti, vrijednosti i vladavine prava

Violeta Simeonova Staničić

 Ured Europskog Parlamenta U Hrvatskoj

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, dodatno dolazi do izražaja važnost Europske unije kao zajednice solidarnosti, vrijednosti i vladavine prava - istaknuto je među ostalim na svečanosti povodom obilježavanju Dana Europe u Zagrebu na kojoj su sudjelovali brojni građani, učenici te predstavnici diplomatskog zbora, izvijestili su iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je prigodni govor tijekom programa u organizaciji Ureda Europskog parlamenta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Istaknuo je kako je EU zajednica kojoj se žele pridružiti brojne države, „od Albanije na jugu, do Moldavije i Ukrajine na istoku“. Ustvrdio je da je za Hrvatsku ulazak u EU bio „povratak kući, vrijednostima kojima vjerujemo, kulturnom i civilizacijskom krugu kojem pripadamo. Europska unija nam je pružila dodatnu zaštitu i sigurnost te ponudila brojne prilika za razvoj“, kazao je ministar. Osvrnuo se i na nedavni posjet Ukrajini ustvrdivši kako Hrvatska dobro zna što znači biti žrtvom agresije.

O ruskoj invaziji i ratu koji se vodi u njegovoj zemlji govorio je i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič koji se zahvalio hrvatskoj Vladi na velikoj potpori kad je riječ o europskoj perspektivi Ukrajine, priopćeno je nadalje.

Na rat su se osvrnuli i voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Simeonova Staničić je kazala kako su države članice Europske unije otvorile granice ukrajinskim izbjeglicama, a građani svoje domove. Ustvrdila je da je upravo prijetnja ratom pred Uniju stavila novi izazov. „2022. je trebala biti godina velikog oporavka, izlaska iz pandemije, ekonomskog rasta, zelenog oporavka, digitalne tranzicije“, rekla je voditeljica Ureda EP-a te dodala da je zbog ruske invazije na Ukrajinu u prvom planu sada borbu za mir i sigurnost.

Voditelj predstavništva EK-a Zlatev podsjetio je da je 2022. proglašena Europskom godinom mladih te ih je pozvao da se uključe u raspravu o promjenama EU-a. Osvrnuo se i na proces Konferencije o budućnosti Europe koji je danas završen prigodnom svečanošću u Strasbourgu te je rekao da se pokazalo kako sinergija građana i EU institucija rezultira s mnogo dobrih ideja i prijedloga. „Ostanite aktivni, uključeni i znatiželjni“, poručio je Zlatev mladima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:10