SVIJET BEZ GRANICA

‘Osobe s invaliditetom mogu završiti fakultete i zaposliti se na jako dobro plaćenim mjestima‘

U Splitu je organiziran okrugli stol pod nazivom ‘Studenti s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju‘

Okrugli stol ”Studenti s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju” održan je u Sveučilišnoj knjižnici

 Nikola Vilic/Cropix

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom studentska udruga Liberato i Sveučilište u Splitu organizirali su u petak, 3. prosinca u Vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu „don Frane Bulić“ okrugli stol pod nazivom „Studenti s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju“.

- Organizirali smo okrugli stol kako bi potaknuli osobe s invaliditetom na visokoškolsko obrazovanje. Najveći problem je stigma tih ljudi, ne žele biti etiketirani kao osobe s invaliditetom. Za mene koji sam u kolicima to se vidi, ali ne i za neke druge koji imaju disleksiju ili neku drugu vrstu invaliditeta. Želimo istaknuti kako i osobe s invaliditetom mogu završiti fakultete i zaposliti se na jako dobro plaćenim mjestima – izjavio je uoči skupa Stipo Margić, predsjednik Udruge Liberato.

Proteklog ljeta obranio je završni rad iz područja programiranja na internetu i danas je stručni inženjer informacijske tehnologije, nakon čega je upisao specijalistički studij primjenjenog računarstva.

Njegov je moto “Svijet bez granica” i u tome nastoji pomoći i drugim osobama s invaliditetom (OSI). Udruga Liberato izradila je Liberato Map, interaktivnu mapa s informacijama o pristupačnosti lokacija za osobe s invaliditetom.

- Zasad su uključene lokacije u Splitu, Omišu i Trogiru, imamo podatke za Zadar i Zagreb i proširit ćemo još u 2022. na Dubrovnik, Makarsku i Solin – kazuje Stipo Margić, koji je i na skupu govorio o svojim iskustvima kako je studirati kao osoba s invaliditetom na splitskom sveučilištu. Istaknuo je kako mu je pri odabiru studija jedan od vrlo važnih kriterija bila i pristupačnost.

image

Stipo Margić i Denis Marijon

Nikola Vilic/Cropix

Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invalidetom, Područni ured Split, kazala je kako je prema najnovijim evidencijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj registrirano 576.137 osoba s invaliditetom.

- Jako nam je drago što je Udruga Liberato odlučila obilježiti ovaj dan organiziranjem događaja, posvećenog podršci studentima s invaliditetom u visokom obrazovanju. To je jedno od prioritetnih područja kojima se bavi Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Brojke studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju su nažalost još uvijek niske, statistika pokazuje da među osobama s invaliditetom čak više od 66 posto ima samo završenu osnovnu školu dok 6,6 posto osoba ima visoku ili višu strručnu spremu. Tu situaciju treba poboljšati i u kontekstu određenih zakonodavnih promjena koje predlažemo i za koje se zalažemo već duže vremena i u kontekstu osnaživanja ureda za studente s invaliditetom koji postoje na svim sveučilištima u Hrvatskoj. Ukratko, prostora za napredak ima i za to ćemo se dalje kao Ured zalagati – naglasila je Karaman Grbavac.

image

Tomislav Milošević, Denis Marijon, Ivan Bogdanović i Stipo Margić

Nikola Vilic/Cropix

Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu na skupu je iznio podatak kako na Sveučilištu u Splitu studira oko 45-50 studenata s invaliditetom i njihov broj s godinama ne oscilira previše. Među njima su studenti kojima su zbog njihovih stanja potrebne prilagodbe nastavnih procesa. Istaknuo je i da imaju studente koji su aktivni na mnogim područjima, a jako im je važna podrška Sveučilišta.

- Želim svim osobama s invaliditetom zaželjeti ponosan Međunarodni dan osoba s invaliditetom i ponosan svaki dan njihovog života jer kad imamo ponos imamo sve. Danas govorimo ne samo o onome što muči osobe s invaliditetom već i o postignućima naših studenata koja su ogromna. Danas ćemo vidjeti i ljude koji su svojim aktivizmom potaknuli studente na dodatni angažman. Ovo je jedna afirmativna smotra u kojoj ćemo tek usputno naglasiti i ono što nije dobro kako bi mogli apstrofirati svima, koji su odgovorni, što bi još mogli promijeniti – izjavio je Bogdanović, koji se prisjetio kako je već kao student bio aktivist i organizirao konferencije „I mi studiramo, zar ne?“, jer sustav se, naglasio je, mijenja osobnim angažmanom.

image

Denis Marijon

Nikola Vilic/Cropix

Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, predstavio je iskustva studenata s invaliditetom izvan Splita. Udruga Liberato nova je članica tog saveza.

- Mi promoviramo mogućnosti koje postoje. Moj subjektivni pogled u ovom aktivizmu, u kojem sam 18 godina, je da smo negdje na pola puta. Postoje mogućnosti da osobe s invaliditetom studiraju, ali to još nije to. Literatura kasni, prijevoz se mora posebno organizirati, ne postoji univerzalni dizajn, dakle ako je netko s invaliditetom za njega treba nešto posebno napraviti, u svijetu je to organizirano na isti način, tako da sve bude prilagođeno svima – izjavio je Marijon.

image

Tomislav Milošević

Nikola Vilic/Cropix

Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora na Sveučilištu u Splitu naglasio je kako Zbor kao predstavničko tijelo studenata sudjeluje u procesu poticanja i ohrabrivanja studenata s invaliditetom kroz različite projekte koje provode Sveučilište, Zbor i studentske udruge, kao što je Liberato.

- Drago mi je da je Stipo Margić, student našeg Sveučilišta na ovaj način obilježio Dan OSI, to je jedan iskorak koji svakodnevno svi trebamo raditi po pitanju studenata s invaliditetom. Na našem Sveučilištu nema velikih arhitektonskih barijera, ali možemo puno napraviti da se smanje psihološke barijere. I mi ostali studenti trebamo to poticati i raditi na tome, zasigurno i kao predstavničko tijelo studenata jednako tako trebamo sudjelovati u procesu ohrabrivanja studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju kako bi ravnopravno mogli sudjelovati u svakom aspektu studiranja bilo da je riječ o sportskim i edukativnim aktivnostima, ili i razvoju karijera kao budućih osoba na tržištu rada – istaknuo je Milošević.

image

Prorektor Goran Kardum


Nikola Vilic/Cropix

U ime Sveučilišta u Splitu okupljenima se uvodno obratio prorektor prof. dr. sc. Goran Kardum, istaknuvši kako se na splitskom sveučilištu velika pažnja posvećuje problematici inkluzivnosti osoba s invaliditetom u procese visokog obrazovanja te izrazivši zadovoljstvo što su na ovom skupu prisutni kolege sa različitih sastavnica.

image

Nevena Zubčić, Stipo Margić i Denis Marijon


Nikola Vilic/Cropix

Dodajmo kako u Europskoj uniji trenutno živi 87 milijuna osoba s invaliditetom. U lipnju 2020. Europski parlament, koji se zalaže za uključivo društvo u kojem su prava osoba s invaliditetom zaštićena i u kojem nema diskriminacije, odredio je svoje prioritete za novu strategiju EU-a za osobe s invaliditetom nakon 2020., nadovezujući se na Europsku strategiju za osobe s invaliditetom 2010.-2020.

U ožujku 2021. Komisija usvaja Strategiju o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.-2030. koja sadržava glavne preporuke Parlamenta. To su uključivanje prava svih osoba s invaliditetom u sve politike i sva područja, kao i mjere za oporavak i ublažavanje kako bi se izbjegle neproporcionalne posljedice zdravstvenih kriza poput COVID-19 za osobe s invaliditetom.

Također i ravnopravan pristup osoba s invaliditetom zdravstvenoj skrbi, zapošljavanju, javnom prijevozu i stanovanju, te provedba i daljnji razvoj pilot-projekta iskaznice EU-a za osobe s invaliditetom, koja omogućuje uzajamno priznavanje invaliditeta u nekim zemljama EU-a. Osobe s invaliditetom, njihove obitelji i organizacije sudjelovali su u dijalogu i bit će dio procesa provedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:40