DIGITALNI ZAKONI

Opomena Hrvatskoj zbog Europskog zakonika elektroničkih komunikacija i Direktive o AVMSD-u

Komisija traži od Hrvatske da u roku dva mjeseca u nacionalno zakonodavstvo uvede pravila o audiovizualnom sadržaju i telekomunikacijama
Ursula von der Leyen
 Francois Walschaerts/AFP

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da u potpunosti prenese pravila EU-a o audiovizualnom sadržaju i telekomunikacijama u nacionalno zakonodavstvo.

U rujanskom paketu o povredama, Hrvatskoj su upućena dva obrazložena mišljenja jer Komisiju nije obavijestila o potpunom prenošenju Europskog zakonika elektroničkih komunikacija i Direktive EU-a o audiovizualnom sadržaju (AVMSD) u nacionalno zakonodavstvo.

U veljači 2021. Komisija je poslala opomene u 24 države članice jer je nisu obavijestile o potpunom prenošenju Europskog zakonika elektroničkih komunikacija. Komisija sada poduzima drugi korak u postupku zbog povrede upućivanjem obrazloženih mišljenja 18 država članica, među kojima je i Hrvatska, koje još nisu izvijestile o potpunom prenošenju.

Zastupnici u Europskom parlamentu su 2018. na sjednici održanoj u Strasbourgu usvojili novi Europski zakonik elektroničkih komunikacija. Riječ je o sveobuhvatnom skupu novih pravila za reguliranje elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, i povezane opreme i usluga kojim se Europska unija priprema za novo doba telekomunikacijske povezanosti. Novim pravilima se operateri potiču na ulaganje u mreže vrlo velikog kapaciteta i uvođenje 5G i svjetlovodne infrastrukture. Države članice trebale su prenijeti ta pravila u nacionalno zakonodavstvo do 21. prosinca 2020.

Što se tiče Direktive EU-a o audiovizualnom sadržaju, riječ je o novim pravilima koja se primjenjuju na sve audiovizualne medije: tradicionalne televizijske sadržaje i usluge na zahtjev te platforme za razmjenu videosadržaja.

Cilj je stvoriti regulatorni okvir koji je prilagođen digitalnom dobu i koji će dovesti do sigurnog, pravednog i raznolikog audiovizualnog okruženja. Europski parlament je 2. listopada 2018. usvojio izmjene Direktive kojima se omogućuje promjena pravila na tržištu, omogućuje veća fleksibilnost oglašavanja za emitere, te se definiraju preciznija pravila zaštite mladih i rješavanja govora mržnje u audiovizualnim sadržajima.

Države članice bile su dužne prenijeti Direktivu i obavijestiti Komisiju o mjerama za prenošenje do 19. rujna 2020. U studenome 2020. Komisija je poslala službene opomene u 23 države članice jer je nisu obavijestile o potpunom prenošenju.

Obrazloženje mišljenje je drugi od ukupno tri koraka koje Komisija može poduzeti protiv država članica. U njemu se objašnjava zašto Komisija smatra da država krši pravo EU-a. Osim toga, od države članice traži se da u određenom razdoblju obavijesti Komisiju o poduzetim mjerama, obično u roku od dva mjeseca.

Prvi korak je službena opomena, a treći korak je pokretanje tužbe pred Sudom EU-a. Ako država članica unatoč presudi Suda ne riješi problem, Komisija može ponovno uputiti državu na Sud i tada joj se mogu odrediti novčane kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:45