DIGITALNA PLATFORMA

Omišani svojim otpadom upravljaju - online

U suradnji sa splitskom softverskom agencijom Locastic, omiški komunalci su razvili inovativnu platformu za građane koji na web stranici Moja Peovica imaju priliku u svakom trenutku saznati raspored odvožnje otpada, potrošnju, iznos mjesečnog računa te podatke za uplatu
k 2

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta Europske unije. Ona podrazumijeva, kako piše na portalu Europskog parlamenta, integraciju digitalnih tehnologija u poduzećima i utjecaj tehnologija na društvo. Nove tehnologije mogu pomoći u optimizaciji proizvodnje, smanjenju emisija i otpada, jačanju konkurentskih prednosti poduzeća i pružanju novih usluga i proizvoda potrošačima.

Upravo jedan takav primjer uspješne digitalne transformacije stiže iz Splita i Omiša, iz IT tvrtke Locastic i komunalne tvrtke Peovica. Evo što su nam kazali o projektu koji je rezultirao online platformom za građane.

image
p 3


Prema postavljenim ciljevima Europske Unije iz 2018. godine, države članice će do 2025. godine morati reciklirati najmanje 55 posto komunalnog otpada, a do 2035. godine čak 65 posto otpada. Peovica d.o.o., komunalna tvrtka iz Omiša, koja se bavi prikupljanjem otpada na području gradova Omiš i općine Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje, već je za razliku od nekih drugih lokalnih komunalnih tvrtki, postavila temelje za zadovoljavanje tih EU direktiva.

Na popisu aktivnosti koje je Peovica uvela u posljednjih nekoliko godina su nove flote reciklažnih vozila, e-Zahtjevi za odvožnju, razvoj mobilne aplikacije, uvođenje otpadomjera te redovne edukacije građana. A s realizacijom najnovijeg projekta, Omišani svojim otpadom upravljaju – online.

image
ma 1


U suradnji sa splitskom softverskom agencijom Locastic, omiški komunalci su razvili inovativnu platformu za građane i građanke grada Omiša koji na web stranici Moja Peovica imaju priliku u svakom trenutku saznati raspored odvožnje otpada, potrošnju, iznos mjesečnog računa te podatke za uplatu.

- Dio naše vizije i misije je osigurati najkvalitetniju moguću uslugu našim korisnicima. S tim ciljem započeli smo dugoročnu suradnju sa splitskim Locasticom koji su nam razvili novu web stranicu, kao i aplikaciju za mobilne uređaje. Taj posao nastavljamo i dalje kroz uvođenje potpuno personaliziranog praćenja rasporeda odvoza, potrošnje tj. pražnjenja spremnika/korištenja magnetske kartice, stanja računa, te mogućnosti plaćanja računa online – izjavio je Leonardo Ljubičić, direktor tvrtke Peovica.

image
k 4


Dodaje kako daljnji koraci u razvoju sustava uključuju push obavijesti na smartphone aplikaciji vezano za kalendar odvoza za svaku pojedinu frakciju, uz istovremenu integraciju GPS podataka s vozila Peovice.
-U doba kad helikopteri i ostale letjelice istražuju Mars, ovo je najmanje što možemo napraviti za naše korisnike – kaže Ljubičić.

Svi korisnici usluga tvrtke Peovica d.o.o. su na mjesečnim računima za travanj dobili korisničko ime i lozinku s kojom se mogu spojiti na Moja Peovica te u svakom trenutku imati uvid u važne informacije oko gospodarenja otpadom, naglašavaju u Locasticu i Peovici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:59