MODERNIZACIJA USLUGE

Od 5.siječnja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uvodi digitalnu uslugu ‘e-kontrola ‘

Usluga omogućava jednostavnije poslovanje i bržu dostavu dokumentacije potrebne za postupak kontrole podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.

Ilustracija

 Olivier Le Moal/Alamy/Alamy/Profimedia

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od srijede, 5. siječnja, uvodi novu digitalnu uslugu e-Kontrola.

Riječ je o usluzi koja je prvenstveno namijenjena poslodavcima, a omogućava im jednostavnije poslovanje i bržu dostavu dokumentacije potrebne za postupak kontrole podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.

„Ovom uslugom dodatno moderniziramo proces kontrole podataka radi stvaranja pretpostavki za brže i jeftinije poslovno okruženje obveznicima doprinosa. Unapređenjem digitalnog poslovanja i proširenjem e-Usluga također aktivno pridonosimo temeljnom poslovnom cilju HZMO-a, odnosno bržem ostvarivanju prava na mirovinu svih budućih umirovljenika“, izjavio je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

e-Kontrola korisnicima (pravnim i fizičkim osobama) osigurava jedinstven način obavještavanja o kontroli obveznika, digitalno prikupljanje i obradu propisane dokumentacije za kontrolu obveznika (rekapitulacija, popis radnika kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i popratna financijska dokumentacija) te izradu i dostavu zapisnika o kontroli obveznika u elektroničkom obliku.

Treba napomenuti da je usluga e-Kontrola ustvari nadogradnja postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO Lana za uspostavljanje svih vrsta prijava za vođenje matične evidencije HZMO-a. Od srijede tako uslugu mogu koristiti postojeći, ali i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-Prijave Lana, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a.

U HZMO dodaju kako se novom uslugom digitalnog prikupljanja i obrade dokumentacije osim ubrzavanja postupka kontrole podataka, smanjuju administrativni troškovi i pridonosi Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva Vlade RH u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja.

Inače, jedan od najvažnijih programa EU-a za ostvarivanje digitalne transformacije je Digitalna Europa, koji omogućuje ukupno ulaganje od 7,6 milijarda eura do 2027. u superračunala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine, te u široku uporabu digitalnih tehnologija u europskom gospodarstvu i društvu. Izvjestitelj Europskog parlamenta za Digitalnu Europu, Valter Flego, ranije je upozorio da je Hrvatska po digitalizaciji javnih usluga na samom začelju EU te da se sredstva u javnom sektoru ne bi trebala koristiti za „krpanje rupa“ već prvenstveno za reforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:29